120-årsjubilerande FSD: Våra tankar är hos dig Maarit

FSD:s ordförande Viktor Kock konstaterar i sitt öppningstal att det är ett intensivt år som FSD nu lägger bakom sig. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) samlas denna helg till sin 106:e kongress. I år ordnas kongressen i Karis och är aningen högtidligare än normalt, eftersom FSD firar hela 120 år.

Omkring sextio finlandssvenska socialdemokrater är samlade på Lärkkulla i Karis i Raseborg. Det är dags för FSD:s årliga kongress, som detta år är en högtidlig jubileumskongress i och med att FSD firar 120 år i år.

– Det är med stolthet och glädje vi samlas till att fira 120 år av demokratisk socialism i Finland, säger FSD:s ordförande Viktor Kock i sitt öppningstal.

I öppningstalet konstaterar Kock också att det är ett intensivt år som FSD nu lämnar bakom sig. Då Maarit Feldt-Ranta i vintras insjuknade i cancer och inte längre var tillgänglig som riksdagsvalkandidat, stod partiet plötsligt utan en finlandssvensk kandidat.

– Det går inte att överskatta betydelsen av det jobb som Maarit gjort för oss under de senaste 20 åren. Våra tankar är hos dig Maarit. Man brukar säga att kriser tar fram det bästa eller det sämsta hos folk. Våra kamrater här i Västra Nyland visade att de tog fram det bästa. Gemensamt lyfte de fram Johan Kvarnström som lyckades ta sig hela vägen in i riksdagen. Ni kan vara stolta över insatsen, säger Kock.

Statsminister och Europaminister deltar

Utöver den årliga kongressen innebär årets kongresshelg också stor jubileumsfest på lördagskvällen med statsminister Antti Rinne som festtalare.

Även Europaminister Tytti Tuppurainen deltar i kongressen och inleder den allmänpolitiska debatten på lördag. Tuppurainen träffar också ortsbor och diskuterar aktuella politiska frågor med dem, först i Karis på lördagsförmiddagen och i Sjundeå på eftermiddagen.

Under lördag ska kongressen ta ställning till totalt 20 olika motioner från medlemmar och medlemsföreningar. Motionerna berör väldigt varierande frågor och även ett brett åldersspann. Bland annat handlar de om fiskodlingar, sänkt moms på mensskydd och gratis identitetskort till alla finländska medborgare.

Söndag präglas av personval

Kongresshelgen präglas även av ett flertal olika personval. På söndag är det dags att utse FSD:s nya ordförande, eftersom nuvarande ordförande Viktor Kock meddelat att han inte ställer upp för omval.

Ordförandekandidater är 30-åriga Anette Karlsson från Borgå och 32-åriga Erica Helin från Pargas. Karlsson är i nuläget vice ordförande för FSD och ställer för andra gången upp i kampen om ordförandeposten. Senast ställde hon upp för fyra år sedan och rösterna föll då jämnt 34-34 mellan henne och nuvarande ordföranden Kock. Lotten fick då avgöra.

Även vice ordförande, distriktsstyrelsen och distriktsfullmäktige för åren 2020-2021 väljs på söndag.

Debatt om en hållbar nordisk framtid

Festligheterna är inte slut efter lördagskvällens jubileumsfest.

På söndag ordnas ytterligare ett 120-årsjubileumsseminarium, som går under namnet "Stolt men inte nöjd – hur den nordiska modellen kan bygga en hållbar framtid."

Jubileumsseminariet består av en debatt mellan Matias Kaihovirta, Rebecca Åkers, Johan Kvarnström och Hans Ekström.

Läs också:

Ledare: Karlsson efter Kock i FSD?

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning