120-åriga Tölö bibliotek firar med tårta, slang och böcker

Grattis på 120-årsdagen. Päivi Istala ska överräcka en bukett blommor från en tidigare Tölöbo, nämligen författaren Mika Waltari, som har fått en sal i biblioteket uppkallat efter sig. Bild: Cata Portin

Mycket har förändrats i Helsingfors sedan stadsdelen Tölö fick sitt eget bibliotek i Villa Valo 1899, men en sak är fortfarande oförändrad – biblioteket har en massa information, som är lätt att hitta tack vare en logisk ordning.

Kön ringlar sig ända ut på trottoaren på Topeliusgatan strax före klockan 13 på torsdagen då firandets mest symboliska del, kaffe med gräddtårta, dukas fram i entrén. Det är många som vill ha en bit gräddtårta med färska jordgubbar då det anrika biblioteket firar sina 120 är av informationsförmedling.

Pirkko Sarkimaa är en av dem som kommit enkom för att ta del av festligheterna. Som pensionerad bibliotekarie från Böle har hon en viss inblick i branschen.

– Trots att samhället runtomkring biblioteket förändras i snabb takt är grundidén densamma i dag som förr – att biblioteken har information om det mesta och den är logiskt ordnad så att också tillfälliga besökare snabbt kan hitta den. Det är en väsentlig skillnad jämfört med nätet, där vissa trendfenomen lätt får oproportionerligt stor uppmärksamhet, säger Sarkimaa, som själv gärna läser inhemsk skönlitteratur.

– Just nu läser jag böcker av Sirpa Kähkönen, men jag kan lika bra försjunka i en biografi om någon idrottare i en intressant idrottsgren.

I september 1993 möblerade man om på biblioteket så att det svenska galleriet skulle ligga på samma plan som den svenska skönlitteraturen. Specialbibliotekarie Susanna Söderholm diskuterade förändringen med Gullveig Fröberg. Bild: HBL Arkiv/Max Paetau

Päivi Istala köar för tårta med en blombukett i handen. Hon besöker biblioteket i egenskap av ordförande för Mika Waltari-sällskapet, som regelbundet träffas i bibliotekets lokaler.

– Biblioteken är oumbärliga för små föreningar, vi har inga egna utrymmen där vi kan ordna programkvällar eller styrelsemöten. Vår förening har faktiskt lyckats fått en egen sal uppkallad efter Waltari är i biblioteket, han var ju Tölöbo.

Istala är lite besviken på Helsingfors stad för att Mika Waltari inte har en egen gata uppkallad efter sig, bara en liten park i Främre Tölö.

– Internationellt sett är Mika Waltari Finlands största författare, hans böcker översätts fortfarande till nya språk. Nyligen har vi fått en av hans böcker översatt till kinesiska, säger den pensionerade Yle-journalisten Istala.

Berghäll intresserar

Firandet syns också på andra håll, spiraltrappan upp till de högre våningarna är pyntad med ballonger och uppe på fjärde våningens terrass pågår en djupdykning i Tölös historia på stadislang.

Intresset för Jan Guillous serie Det stora århundradet verkar inte avta, folk lånar ständigt böckerna om släkten Lauritzen. Ett par titlar står i hyllan med svensk skönlitteratur. Bild: Cata Portin

Bibliotekarie Christina Haapala är en av de två svenskspråkiga bibliotekarierna i Tölö och hon har koll på vad Tölöborna gillar att läsa.

– Redan för flera år sedan såg jag hur folk lånade och läste Jan Guillous böcker om familjen Lauritzsen, då pratade jag om en trilogi. Nu har det utkommit många fler delar i serien Det stora århundrade, och nya läsare hittar ständigt böckerna, säger Haapala.

En ännu populärare bok som också tar avstamp i närhistorien är Patrick Berghälls Farans år 1948, det står nämligen 123 bibliotekskunder i kö för att få läsa den färska finlandssvenska agentromanen om Jan Seger.

– Vi väntar på att få den svenska versionen av Juha Itkonens och Kjell Westös nyaste bok 7+7, den kommer att bli efterfrågad, en bok i form av brevväxling är helt rätt, en bok i tiden, gissar Haapala.

Bibliotekschef Anne Ala-Honkola välkomnar stadens första anställda bibliotekstrubadur Tomi Pulkkinen med en varm kram. Trubaduren har skrivit egen musik till poeten Lord Byrons böcker och hoppas att premiären för hans föreställning sker just i Tölö bibliotek. Bild: Cata Portin

Plats för studier

Bibliotekets chef Anne Ala-Honkola står i entrén och hinner småprata med besökare också en festdag som denna. Själv uppskattar bibliotekets arkitektur och det vackra läget mitt i Topeliusparken. Det nuvarande bibliotekshuset är byggt 1970.

– Vid sidan av våra ordinarie uppgifter, som att rekommendera och låna ut litteratur, ser jag biblioteket som ett viktigt icke-kommersiellt utrymme i staden, dit alla är välkomna. I Helsingfors finns inga andra motsvarande lokaler dit folk fritt får komma för att umgås, vara ensam eller delta i program, säger Ala-Honkola.

Biblioteket är det bästa stället att studera på, tycker Tuuli Kotilainen som går första året på universitet och väninnan Milena Nyberg som går i Kauniaisten lukio. Bild: Cata Portin

I Tölö bibliotek finns Helsingfors största tysta rum, läsesalen med plats för 80 personer som vill jobba ostört och koncentrerat, men ändå någon annanstans än hemma hos sig. Den är nästan alltid fullsatt.

– Biblioteket är det bästa stället att studera på, jag läser till alla mina tentamina på något bibliotek, här blir man inte distraherad. Dessutom kan jag låna en stor del av kurslitteraturen på samma ställe, säger Tuuli Kotilainen, som studerar första året vid Tallinnan yliopistos sidoavdelning i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning