Kaos och förödelse i den karibiska övärlden

En vecka efter att orkanen Maria dragit fram över de karibiska öarna är läget kritiskt på många ställen. Till exempel i Puerto Rico är miljoner människor utan elektricitet och det är ont om mat och dricksvatten.

Förödelse. En invånare i Puerto Rico besöker sitt förstörda hem.
Spåren efter orkanen finns kvar överallt i Puerto Ricos huvudstad San Juan. De få träd som inte fallit ner eller är sönderbrutna har inga löv kvar, fönsterrutor är krossade, stora hål finns i taken och plåt som suttit på byggnader ligger i drivor vid vägkanten. Då är San Juan en stad som drabbats relativt lite jämfört med andra samhällen på ön.
– Delar av hustaket revs bort så att regnvattnet kom rakt in i huset. Två av rummen i huset blev överfyllda, berättar Brittany Ramirez till Sveriges Radio.
Hon var i staden San Sebastian när orkanen slog till. Ramirez berättar att hon köat i 12 timmar för att köpa bensin. Rapporter från Puerto Rico gör gällande att plundring av matbutiker och bensinmackar hör till vardagen. Det är inte bara i Puerto Rico som läget är kritiskt. Barbudas 1 600 invånare har flytt efter en total förödelse och på 300 år finns inte en enda invånare på ön. På Dominica omkom 27 personer och till och med premiärministern blev hemlös.
– Vi saknar vatten, elektricitet och kommunikationerna ligger nere, säger premiärminister Roosevelt Skerrit.
På Kuba omkom 10 människor och i många delar av landet saknas elektricitet och vatten. Många befarar att de gamla och sköra husen i centrala Havanna riskerar att kollapsa. På brittiska Jungfruöarna är läget svårt och förödelsen har engagerat brittiska miljardären Richard Branson som har ett hus på en privat ö, Necker, som inte kom undan orkanen.
– Hela Karibien behöver en egen Marshallplan för återuppbyggnad, säger Branson.
Han har själv donerat av sin förmögenhet till välgörande ändamål och hans flygbolag Virgin Atlantic har transporterat människor som förlorat sina hem. På de amerikanska Jungfruöarna saknar nästan 50 000 invånare el och vatten. Guvernören Kenneth Mapp beskriver läget som kritiskt och på ön är man i stort behov av utomstående hjälp.

Källor: sr.se, cnn.con, vox.com.

ANDRA LÄSER