Så här funkar Elon Musks omtalade Starlink – Norden är en död zon av en orsak

Det finns inga eller väldigt få Starlinksatelliter norr om den 55:e breddgraden. Elon Musks internet torde rent tekniskt fungera i södra Finland, men räcker bandbredden till ifall Ryssland spränger internetkabeln?

Elon Musk fortsätter skicka upp satelliter i omloppsbana runt jorden. Bolaget äger både raketer och satelliter, vilket är unikt. Det ger en enorm marknadsfördel, menar Jaan Praks, biträdande professor vid Aalto-universitetet.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
24.10.2022 05:00 UPPDATERAD 24.10.2022 06:21
Det har skrivits en hel del om Teslamiljardären Elon Musks internet den senaste tiden. Starlink som systemet heter, används i Ukraina efter det att Ryssland mörklagt delar av internet i landet. 
Men hur funkar tekniken egentligen? En av Finlands främsta satellitexperter, Jaan Praks, förklarar att det vanliga mobilnätet är uppbyggt enligt samma princip. Den enda skillnaden är att Starlinks basstationer finns i rymden. 
Ett sådant upplägg för med sig en hel del praktiska problem som Space X, med Elon Musk i spetsen, har lyckats lösa. 
Tidigare gick det inte att tillverka stora mängder satelliter billigt och därför placerades kommunikationssatelliterna långt från jorden där de kunde ”se” ett stort område. Starlinks satelliter befinner sig betydligt närmare, nämligen på cirka 550 kilometers höjd. Det är tillräckligt låg höjd för att få internet att fungera felfritt. 
– Svarstiden för Starlink är cirka 20–35 millisekunder. Det möjliggör till och med onlinespel, säger Praks. 
Han har ingen personlig erfarenhet av Starlink. Men han känner flera kolleger som använder nätet dagligen och har goda erfarenheter.
På webben finns kartor som visar hur alla satelliter rör sig. Det finns knappt några Starlinksatelliter norr om den 55:e breddgraden: alltså norr om Tyskland. 
– Ett mycket litet antal potentiella kunder bor norr om den här breddgraden. Starlink har planerat bygga ut sitt nät av satelliter norrut. Men redan i dag torde tjänsten fungera i södra Finland. Alaska ligger på ungefär samma breddgrader och där erbjuds tjänsten. 
Enligt Starlinks webbplats kommer tjänsten komma till Finland i början av 2023.
– Jag tycker att Starlink verkar väldigt lovande, säger Jaan Praks, biträdande professor vid Aalto-universitetet.

För billigt bredband i Finland

För att använda Starlink behövs en antenn. Det går alltså inte att koppla upp mobiltelefonen direkt mot Elon Musks satelliter. Antennen är ungefär stor som en familjepizza, beskriver Praks. 
Än så länge behövs en antenn för att använda Starlink. I framtiden lär det bli möjligt att koppla upp mobiltelefonen direkt mot satelliterna för att ringa nödsamtal överallt i världen.
För att Starlink ska slå igenom på allvar måste priset vara lockande. För tillfället kostar Starlink ungefär 100 euro i månaden. Praks tror inte att priset kommer ner till samma nivåer som finländare är vana vid att betala för sin internetuppkoppling, alltså 10–30 euro i månaden.
– På den amerikanska landsbygden och på flera andra håll i världen kan Starlink konkurrera med både pris och hastighet. Jag tror inte att konceptet säljer bra i ett land som Finland eftersom mobilt bredband är billigt och tillgängligt i så gott som hela landet. 
Praks säger att man på 1990-talet gjorde försök att bygga ut internet med satelliter, men att tiden inte var mogen. Nu har priset för att skjuta upp satelliter kommit ned liksom även priset på elektroniken. 
– Rymden är det billigaste sättet att skala upp en global lösning. Det finns risker, men jag tvivlar inte en sekund på att Starlink kommer bli ekonomiskt lönsamt.
Starlink är inte den enda aktören som försöker erövra rymden med sina internetsatelliter. Amazon bygger upp ett eget nät och det finns flera europeiska aktörer. Fördelen med Starlink är att moderbolaget Space X äger både satelliterna och uppskjutningsraketerna. 

Kan Elon Musk komma till undsättning ifall Finlands internetkablar saboteras?

– Tekniskt är det inte svårt att koppla på tjänsten i Finland redan nu. Men i praktiken är frågan om det skulle vara till någon stor hjälp. Satelliterna klarar gissningsvis några tusen uppkopplingar i södra Finland. För att täcka hela behovet behövs miljontals uppkopplingar.

Starlink stör astronomer

Det börjar bli trångt på de populäraste omloppsbanorna. Rymden fylls av allt fler satelliter och rymdskrot. När något satts i omloppsbana kommer objektet att fortsätta finnas i rymden, tills någon plockar ner det.
Antti Kestilä, rymdforskare vid Meteorologiska institutet, säger att mängden satelliter i omloppsbana redan är ett problem. Förutom att satelliterna stör raketuppskjutningar orsakar de ljusförorening. 
Starlinksatelliter orsakar ljusförorening. En lång exponeringstid innebär att kamerans sensor samlar in information i flera sekunder. Under denna tid hinner satelliter flytta sig på himlen. På bilden lämnar satelliterna streck efter sig. 
– För att ta bilder på olika stjärnkonstellationer måste man använda långa slutartider. Satelliterna lämnar långa, störande streck efter sig på bilderna. 
Kestilä ifrågasätter nyttan av Starlink. Han är inte alls lika övertygad av tekniken som Jaan Praks. 
– För någon som bor riktigt långt ut på vischan där det inte finns några som helst förbindelser kan det vara vettigt, men för samhällen med välfungerande infrastruktur är rymdinternet fullständigt onödigt.

ANDRA LÄSER