Jarkko Nieminen är ett Davis Cup-fan: Som spelare kändes det som semester

Verksamhetsledaren för HVS och vd:n för Tali och Edesviken, Pekka Mäkelä, kommer ut från sitt kontor och hälsar i vanlig ordning vänligt. På frågan om hur läget är svarar han: Man känner att det är något större på gång och så lufsar han vidare i andra våningen i Talis väldiga tenniscenter.

Jarkko Nieminen trivs alltjämt väldigt bra i tennishallen.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
04.02.2023 06:00
På banan nedanför spelar snookerprofilen Aki Kauppinen dubbel och gör det bra. Då han får syn på Jarkko Nieminen en våning upp ropar han ivrigt: Moi Jarkko, och får ett glatt svar tillbaka av Finlands genom tiderna i särklass bästa tennisspelare.
Nieminen var som bäst rankad trettonde i världen. Han hörde till världseliten i många år och även om det ”bara” blev två ATP-titlar spelade han hela tretton finaler och spelade kvartsfinal i Australian Open, Wimbledon och US Open. Två gånger var megastjärnan Rafael Nadal för bra, i US Open hade han redan 2–1 i set mot Leyton Hewitt men tvingades ge sig med 2–3 i set.
I Davis Cup-sammanhang är han Finlands mesta och bästa spelare både i singel och dubbel. Och glöden har inte försvunnit någonstans trots att han numera fungerar som kapten för laget.
– Jag trivdes som spelare. Jag trivs som kapten. Det är en speciell sak i tennis att få sitta nere på planen under match. Jag känner spelarna väldigt bra och vet hur jag ska handskas med dem. Det handlar väldigt långt om psykologi och mentala grejor och om att kunna läsa av situationen. Funkar spelet bra behöver man inte säga så myck­et. Funkar det sämre kanske man kan komma med lite uppmuntrande ord eller komma med något litet taktiskt råd, säger Nieminen som hunnit bli 41 år ung.
Fysiskt ser han ut att vara i samma form som under storhetsåren. Tennisen har alltjämt en stor roll i hans liv men tillvaron balanseras upp av fru och tre barn i åldrarna sju, fem och två.
– Då jag lade av 2015 föddes vårt första barn och tanken om att hänga upp racketen hade vuxit fram under en längre tid. Jag fick avsluta på bästa sätt med uppvisningsmatchen mot Roger Federer i Helsingforsarenan. Final night var en väldigt fin avslutning.

Har du aldrig längtat tillbaka?

– Jag fick uppleva så oerhört mycket och fina saker under karriären att jag bara känner glädje över tiden som proffs. Något vemod kände jag inte 2015 och gör inte det nu heller. Allt har sin tid och jag har annat innehåll i mitt liv i dag. Samtidigt förstår jag sådana idrottare som kan tycka att det känns tomt då man lägger av. Det beror väl på lynne och livssituationen, säger Nieminen.
Något vemod har Jarkko Nieminen aldrig känt.

”Älskade att spela Davis Cup”

Proffskarriären omspann femton år och tog honom till ställen han sannolikt annars aldrig kommit ett besöka. Hyfsat välbärgad blev han också med inspelade prispengar på cirka åtta miljoner euro och vissa lukrativa sponsoravtal. Då du når en viss nivå i tennis blir den ekonomiska biten betydligt lättare. Du får flyg och hotell betalda samtidigt som prispengarna stiger. På future- och challengernivån är verkligheten betydligt mer bister.
Nieminen reste oerhört mycket under sina år på touren. Ibland var kroppen trött men då det vankades Davis Cup var han, om han var frisk, alltid tillgänglig.
– Man visste ju rätt långt på förhand att det vankades Davis Cup så det var lättare att planera in i en kalender som i övrigt levde rätt mycket. För mig kändes det alltid otroligt skönt att träffa kompisarna i laget. Om det sedan var i hemlandet eller utlandet spelade inte så stor roll. Man fick under en knapp vecka chansen att umgås tätt med människor man kände och gillade. Då man sedan på måndagen efter matchveckoslutet satte sig på planet någonstans kunde det ibland kännas lite tungt. Men överlag var Davis Cup något väldigt positivt för mig. Jag kände mig fysiskt och framför allt mentalt mer utvilad efter några dagar med gänget.

Får du samma kicks som kapten som spelare?

– Absolut. Jag känner ju grabbarna väldigt bra och vi trivs tillsammans och har kul ihop. Och att vi nu får chansen att ta oss någonstans Finland aldrig tidigare lyckats med och får chansen att skriva historia inför hemmapubliken i Esbo känns extra stimulerande.
Rekordpublik förväntas till Arenan i Esbo. Argentina har bättre bredd och får gälla som knapp favorit.
Pedro Cachin (ATP-68) laddar upp inför dusten mot Finland.
 Finland har fördelen av hemmaplan och ett material som ska kunna ge Argentina en riktig dust om platsen i finalturneringen i år.
– De här killarna brukar inte underprestera, snarare överprestera. Nu ska vi gå ut och ge allt vi har och njuta av inramningen. Jag känner full tillit till mina spelare. Vi kan greja det här, säger Nieminen.
De här killarna brukar inte underprestera, snarare överprestera. Nu ska vi gå ut och ge allt vi har och njuta av inramningen. Jag känner full tillit till mina spelare. Vi kan greja det här.
Jarkko Nieminen

Davis Cup i Metro Arenan: 4-5.2. Singelmatcher på lördag med start 17.00, dubbel och singelmatcher på söndag med start 13.00.

Jarkko Nieminen om Davis Cup

Finaste ögonblicket ...
... måste nog vara 2002. Vi mötte Italien borta och var rejäla underdogs i matchparet. Kim Tiilikainen (då ATP-275) förlorade de två första seten mot 49-rankade David Sanguinetti men sen avbröt regnet matchen. Då matchen återupptogs på lördagen hade Kimi hittat en helt ny växel. Han vände till 3–2. Sen gjorde jag 3–0 på Giorgio Galimberti och i dubbeln vann jag och Lauri Kiiski mot Calimberti och Mose Navarra i tre raka set. Vi vann alltså seten med 9–0 under en och samma dag mot förhandsfavoriten som dessutom hade hemmaplansfavör. Det glömmer jag aldrig.
Mest exotiska stället ...
... måste ha varit Ghana och huvudstaden Accra. Vi vann matchen rätt enkelt men upplevde vissa utmaningar utanför planen. Tur att vi alltid var ute i god tid. Man lär sig mycket ute i stora världen.
Storheten med Davis Cup ...
... långa traditioner och statusen har alltid varit hög. Det beror på att de allra flesta, också storstjärnorna, brukar ställa upp. Själv upplevde jag alltid Davis Cup som något oerhört positivt. Man fick umgås med kompisarna inom laget och i viss mån kändes det som semester.

Så här ser lagen ut

Finland: Singel: Emil Ruusuvuori (ATP-43) och Otto Virtanen (ATP-181). Dubbel: Harri Heliövaara (dubbelrankning ATP-10), Patrik Niklas-Salminen (dubbelrankning ATP-134) j och Eero Vasa (dubbelrankning ATP-350)
Harri Heliövaara, Patrik Niklas-Salminen och Eero Vasa. Kapten: Jarkko Nieminen.
Argentina: Singel: Francisco Cerundolo (ATP-31), Pedro Cachin (ATP-68), Facundo Bagnis (ATP-88). Dubbel: Maximo Gonzalez (ATP-45) och Andres Molteni (ATP-36).

Nationsettornas formkurvor i början av året

Argentinska ettan: Francisco Cerundolo (ATP-31) inledde år 2022 på 127:e plats på världsrankingen. Som bäst var han uppe på 24:e plats under år 2022. Han vann i Båstad och spelade semifinal i Mastersturneringen i Miami.
Cerundolo inledde det nya året genom att ta sig till tredje omgången i Australian Open där kanadensiska världsstjärnan Felix Auger-Aliassime blev för svår.
Den högerhänta 24-åringen från Buenos Aires trivs bäst på grus. Mot Finland är det hårt underlag och inomhus som gäller.
Finländska ettan: Emil Ruusuvuori (ATP-43) tog steget in bland de 50 bästa i världen i fjol.
Den 23-årige helsingforsaren har inlett det nya året lite knackigt. Han åkte ut i första omgången i ATP250-turneringarna i Pune och Adelaide. I Australian Open vann han i första omgången mot australiska kvalspelaren Max Purcell för att sedan åka ut mot Andrej Rublyev i andra omgången.

ANDRA LÄSER