Författaren Monika Fagerholm i sitt sommarprat: "Jag var socialt hopplös och teg"

Författaren Monika Fagerholm sommarpratar i Yle Vega om tystnad och om den tystnadskultur som är allt för vanlig i vårt samhälle. Hon har själv varit en tyst person.

Monika Fagerholm sommarpratar i Yle Vega om tystnadskultur. 
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
12.07.2022 12:40
– Jag teg mig genom gymnasiet och mitt första viktiga kärleksförhållande. Jag sade inte ett ord. Man kan inte vara tillsammans med en person som är tyst, så det är ett ganska plågsamt ungdomsminne. Samtidigt har jag börjat se med ömhet på den konstiga, skygga krabaten jag var på den tiden. Jag var socialt hopplös, men det fanns andra saker som växte i mig. Sådant viktigt som blev avgörande för mitt författarskap, säger Monika Fagerholm
Sedan 1998 är Fagerholm bosatt i Raseborg dit hon flyttade från Helsingfors. Hon trivs mycket bra och skulle inte kunna bo på ett annat ställe. 
– Jag minns de första kvällarna jag vandrade från tågstationen i Ekenäs till mitt dåvarande hem, Villa Snäcksund i friluftsområdet Hagen. Jag vandrade genom den tysta, tomma staden. Inga människor någonstans, trots att klockan bara var sextiden på kvällen. Det var bara skuggor i fönstren och det väckte skräck i mig. Jag sprang snabbt till villan, tände alla ljus och började skriva.  Det var under några intensiva veckor som romanen Lola upp och ner föddes. En roman som utspelar sig en fiktiv småstad. 

Musiken i Monika Fagerholms Sommarprat

Alma Pöysti: Poupée de cire, poupée de son
Mikael Wiehe: Så gick du i den tystnad in
Angelo Badalamenti: Theme from Twin Peaks
Monica Zetterlund: Adagio
Maria Callas: Bellini/Casta diva (ur Norma)
Anni-Frid Lyngstad: En ton av tystnad
John Cage: 4’33’’
Patti Smith: People Have The Power
"Det man inte kan tala om måste man tiga om". Ett ordspråk som enligt Fagerholm är okej först när man är på det klara vad man inte kan tala om och varför. 
– Våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier. Lagstiftning kan förändras och som tur har vi lagförändringar på kommande, men de tystnader som ligger kring de här brotten i samhället är svårare att komma åt. Ändå är det exakt det vi behöver göra. Om vi på riktigt ska kunna skydda, förebygga och bära ansvar. Stigmatiseringen kring sexbrott är enorm för offren framför allt. Flickor och kvinnor som inte kan eller vågar prata med fruktansvärda följder, säger Fagerholm. 
Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8 klockan 10 och 18. Sommarpraten kan också lyssnas på Arenan. Programmen är tillgängliga i ett år.
Här kan du läsa vilka andra sommarprat som sänds i Yle Vega i sommar.

ANDRA LÄSER