Viking Line säljer Rosella till Grekland

Viking Line säljer fartyget Rosella som nu går i trafik mellan Mariehamn och Kapellskär. ”Det ger oss en möjlighet att utvärdera alternativa lösningar för trafiken på den korta rutten och att modernisera vår flotta”, säger rederiets vd Jan Hanses.

Viking Line betecknar Rosella som en trotjänare. Fartyget går nu i trafik mellan Mariehamn och Kapellskär i Sverige.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
08.12.2022 17:26 UPPDATERAD 08.12.2022 18:03
Viking Line säljer Rosella till det grekiska rederiet Aegean Sealines Maritime för 11,25 miljoner euro. Det innebär en bokföringsmässig vinst på omkring 8,6 miljoner euro som bokförs under första kvartalet 2023.
– Rosella är nu 40 år gammal och vi stod inför ett beslut i och med att vi bland annat måste vara noga med våra miljömål och våra utsläpp av koldioxid från fartygen, säger Viking Lines vd Jan Hanses.
På rutten mellan Mariehamn och Kapellskär i Sverige finns ingen omedelbar ersättande trafik, men Hanses omtalar att rederiet ser på möjligheterna att samordna kortruttstrafiken med Eckerö Linjen. Eckerö Linjen trafikerar rutten mellan Eckerö och Grisslehamn i Sverige.
– Några konkreta planer eller diskussioner har vi ändå inte fört ännu, säger Hanses.
Viking Line köpte i slutet av oktober drygt 17 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö för knappa 10,3 miljoner euro.
Viking Lines vd Jan Hanses
Enligt Hanses ser Viking Line hela tiden på möjligheterna att modernisera sin flotta. Rederiet har bland annat inspekterat fartyget Birka Stockholm som inte gått i trafik sedan våren 2020 då coronapandemin tvingade Rederi Ab Eckerös dotterbolag Birka Cruises att lägga ner verksamheten.
– Birka Stockholm är klart intressant och gångbar till rätt pris bara ägaren förstår vad hon är värd, säger Hanses.
Hittills har priset på Birka Stockholm varit alldeles för högt, påpekar vd.

Påverkar personalstyrkan

Rosella har trafikerat i Viking Lines flotta sedan 1980. Rosella kommer i fortsättningen att föra grekisk flagg och trafikera i Egeiska havet.
Rosellas trafik upphör den åttonde januari nästa år. Leveransen till Grekland sker under senare halvan av januari 2023.
Försäljningen av Rosella påverkar personalstyrkan och det innebär omställningsförhandlingar för de anställda. Hur många personer som berörs kan Hanses inte säga exakt. Han tror ändå att de anställda ombord sannolikt kan placeras på rederiets andra fartyg.
Rosella har gått under finsk flagg och på onsdagen meddelade Viking Line att cirka 175 arbetstillfällen ombord på Viking XPRS kan sökas av alla rederiets anställda på finskflaggade fartyg.
Viking XPRS som varit registrerad i Estland kommer under första kvartalet nästa år att börja gå under finsk flagg.
– Vi har också land- och hamnpersonal och det är troligare att de kan beröras då vi inleder omställningsförhandlingarna, säger Hanses.
Har du rest med eller jobbat på Rosella och har minnen att dela med dig av? Skriv in till oss!

ANDRA LÄSER