Xi: Kina och USA måste stärka samarbetet

Kina och USA behöver kommunicera bättre och ha gemensamma "skyddsräcken" mot konflikter. De två supermakterna är som två stora skepp som inte får kollidera, sade Xi Jinping i sitt digitala toppmöte med Joe Biden.

USA:s president Joe Biden pratar med Kinas president Xi Jinping under ett digitalt toppmöte natten mot tisdag, finsk tid.
Samtalen pågick i över tre timmar, och avhandlade bland annat aktuella tvisteämnen. Vita huset nämnde i en kommuniké Kinas kritiserat brutala linje i Tibet, Hongkong och Xinjiang.
Kinesiska medier formulerar det som att Kinas president Xi varnade sin amerikanske kollega Biden för att "leka med elden" – syftande på alla tendenser till att beskriva och behandla Taiwan som självständigt.
Både Peking och Washington DC hade spelat ner förväntningarna inför det digitala toppmötet mellan USA:s och Kinas presidenter. Samtalet är presidenternas tredje sedan Biden tillträdde i januari, och det är ingen hemlighet att deras relation är knackig.

Undvika osämja

Bara en kort stund i början av samtalet var offentlig.
– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt att prata med varandra och jag hoppas att vi kan ha ett uppriktigt samtal i kväll också, sade Joe Biden i Vita huset i Washington DC.
Den amerikanske presidenten framförde att länderna måste utarbeta ett gemensamt ramverk, så kallade "skyddsräcken", för att undvika osämja.
– Som ledare för Kina och USA är det vårt ansvar att säkerställa att konkurrensen mellan våra länder inte leder till konflikt, förklarade Biden.
Xi Jinping i Peking kallade sin amerikanske kollega "min gamle vän" och framhärdade i att rivalerna måste arbeta närmare varandra och att en sund och stadig relation dem emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.
– Vi står inför flera gemensamma utmaningar. Som världens två största ekonomier och permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd måste Kina och USA stärka sin kommunikation och sitt samarbete, sade Xi innan den korta offentliga delen av mötet avslutades och samtalet fortsatte bakom stängda dörrar, rapporterar nyhetsbyråer.
Enligt Reuters beskrev han världens två största ekonomier som två mäktiga skepp som måste kunna segla utan att kollidera.

Taiwan litar till USA

– Båda sidor inser att de har meningsskiljaktigheter, att de kommer att vara konkurrenter. Men att det är viktigt att hålla relationen fredlig, säger Winston Lord, som var biträdande utrikesminister med ansvar för Östasien och Stillahavsområdet under Bill Clintons tid som president, till nyhetssajten Politico.
Relationen mellan de båda ekonomiska supermakterna tyngs av komplexa dispyter om bland annat tullar och frågetecken kring coronavirusets uppkomst. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium och som Peking har sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.
Taiwans president Tsai Ing-Wen har dock sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina. USA, i sin tur, har uppmanat Kina att tona ner de militära, diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna mot Taiwan.
Vid sidan av Taiwanfrågan har Peking under hösten kritiserat säkerhetspakten Aukus, som USA och Storbritannien har bildat tillsammans med Australien.

Joe Biden och Xi Jinping

Demokraten Joseph (Joe) Biden valdes till USA:s president i november 2020.
Biden är född 1942 och växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj. Han är gift med Jill Biden och far till fyra barn, varav två i livet.
Joe Biden jobbade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.
Biden kandiderade i presidentvalet 1988, men drog sig ur. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.
Xi Jinping valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet – samt kommunistpartiets generalsekreterare.
Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.
Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.
Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.
2017 fick han sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, har fått tidigare.
ANDRA LÄSER