Prispengarna i damernas VM höjs med 300 procent

Damfotbollens stjärnor har krävt jämställda prispengar. Nu ökar prispengarna för fotbolls-VM rejält – med 300 procent – till 140 miljoner euro. Men gapet till herrarna är fortfarande stort.

USA är regerande världsmästare i fotboll. Nu höjs prispengarna för dam-VM rejält.
16.03.2023 16:33
Till sommarens VM i Australien och Nya Zeeland kommer prispengarna att landa på 140 miljoner euro. Ett lyft med 300 procent jämfört med VM 2019 och tio gånger så mycket jämfört med VM 2015.
En del av prispengarna måste gå direkt till spelarna, meddelade Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino under Fifas kongress i Rwanda.
Tidigare i veckan höjde flera stjärnor rösten genom att skicka ett brev till Fifa där de kräver jämställda prispengar.
150 spelare från 25 landslag har skrivit under brevet, som även den internationella spelarorganisationen Fifpro står bakom.

”Kvinnor förtjänar mer”

Även om damernas prispengar har ökat en hel del på senare år, är skillnaden mot herrarna fortsatt stor. Fjolårets VM för herrar i Qatar hade en sammanlagd prispott på runt 450 miljoner euro.
Enligt Infantino är målet helt jämställda prispengar vid nästa VM för herrar och damer, 2026 respektive 2027.
På torsdagens Fifa-kongress uttryckte Infantino även sin ilska mot att tv-bolag erbjuder för lite pengar för tv-rättigheter. Fifa kommer inte sälja rättigheterna för VM i Australien och Nya Zeeland till de summor som erbjudits hittills.
– Kvinnor förtjänar mycket, mycket mer än det och vi finns där för att kämpa för och med dem, säger Infantino som omvaldes som ordförande för en ny fyraårsperiod på torsdagen.

ANDRA LÄSER