Peitsaro hjälte i första finalen – Dicken tog klar seger över GrIFK

Dicken tog en klar seger i den första finalen i handbollens FM-serie. I GrIFK-lägret rycker man på axlarna åt förlusten och siktar vidare mot hemmamatchen på onsdag.

Dickenspelarna tackar den så gott som fullsatta Britashallen efter segern i den första finalen.
Filip Saxén
18.04.2022 02:14 UPPDATERAD 18.04.2022 21:35
Dicken visade direkt från start var skåpet ska stå då den första finalen i FM-serien spelades i Britas på måndagskvällen. Efter 10 minuter stod det 5–1 på tavlan och sex och en halv minut senare var siffrorna 10–2. Trots att GrIFK kom nära ett par gånger i matchen var Dickens seger aldrig hotad.
Det är lätt att förstå att matchen var precis sådan som Dicken ville ha den. 1–0 i segrar efter en 30–20-seger där man dominerat spelet så gott som totalt ger bra förutsättningar för de regerande mästarna inför fortsättningen.
– Vi kan vara nöjda med det här. Vårt försvar och vårt målvaktsspel bäddade för den här segern. Det försvar vi har ger oss en stor trygghet i spelet och det hjälper oss också framåt, säger Matilda Peitsaro.
Hon var planens klart bästa spelare och stod för sammanlagt elva mål i matchen. GrIFK hade enorma problem att få tag på den snabba Peitsaro som varvade fräna genombrott med starkt skytte och fina framspelningar.
– Jag har haft en del matcher på sistone där det varit rätt tufft framåt för mig. Därför känns det skönt att lyckas på det här sättet i dag, säger Hon.
Peitsaro fick bra stöd både framåt och bakåt då Dicken har en bred trupp de kan gå runt på. Medan GrIFK långa stunder körde med sin öppningsformation kunde Dicken direkt från start byta spelare och låta samtliga spelare vila och hålla sig fräscha.
– Det är en fördel för oss att vi kan gå runt på laget på det sättet. Men samtidigt är GrIFK:s öppningsformation väldigt bra och vi kan inte bara förlita oss på vår bredd, säger Peitsaro.
Anna Westerlund stod för fem mål och ett enormt arbete i defensiven. Hon var nöjd över hur lagets spel såg ut i den första finalen.
– Vi hade bra flow i vårt spel i dag. Jag vill inte säga att det här var en lätt seger för oss men då vårt spel flöt på så fungerade allt för oss, säger hon.
Både Peitsaro och Westerlund säger det finns en del att bättra på i Dickens spel trots att det blev en klar seger i den första finalen.
– Vi borde ha bättre tålamod i anfallet och låta spelet rulla på. På det sättet kan vi bättre trötta ut dem och själva få bättre lägen, säger Westerlund,

Som kopia av semifinalen

GrIFK fick sig en lärdom i att det gäller att vara vakna från start då man spelar final. I lagets första final på nio år var det nervöst värre i början och det mesta gick mot Grankullalaget.
Att ligga under med 2–10 och sedan förlora med tio måls marginal är förstås inget drömscenario inför fortsättningen av matchserien. Men samtidigt finns det ingen orsak för GrIFK att kasta yxan i sjön. I semifinalserien mot HIFK inledde laget med att förlora med 13–23 mot HIFK för att sedan vinna de fölöjande tre matcherna och ta sig till final.
– Det här var exakt som den första semifinalen. Det är klart att det harmar att vi spelar så här men som vi såg i semifinalerna har vi tillräckligt starka nerver för att vända det här, säger Corinna Jensen.
– Det är svårt att säga vad det beror på att vi förlorar de första matcherna på det här sättet. Men vi har landets bästa hemmahall och bästa hemmapublik och vi kommer att spela på ett helt annat sätt inför dem..

FM-serie final 1/5:

Dicken–GrIFK 30–20 (14–10)
Dicken: Emilia Valkamo 4, Anna Westerlund 5, Matilda Peitsaro 11, Linn Wentzel 2, Janica Sjöström 4, Jessika Gammals 1, Anna Lindholm 1, Malena Heikkinen 1, Tove Salokivi 1.
GrIFK: Anette Rakkolainen 3, Carolina Rehnberg 3, Greta Wirén 5, Johanna Hilli 6, Sandra Laitinen 1, Fanny Reinikainen 2.
Dicken leder med 1–0 i matcher.

ANDRA LÄSER