Passagerarna hittade tillbaka till färjorna

Rederierna på Östersjön rapporterar kraftigt ökade passagerarsiffror under 2022. Men när effekterna av pandemin började avta, kom nya utmaningar i form av kriget i Ukraina.

Både Viking Line och Tallink rapporterar kraftigt ökade passagerarsiffror under 2022.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
04.01.2023 17:23
Drygt 4,9 miljoner passagerare reste med Viking Line under 2022, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan – eller mer exakt 114 procent. Det rapporterar rederiet på onsdagen.
Största ökningen, drygt 116 procent, noteras på linjen Åbo–Åland–Stockholm, som trafikeras av färjorna Viking Grace och Viking Glory. På linjen Helsingfors–Stockholm hade Viking Line bara ett fartyg i trafik i fjol.
Viking Line betecknar fjolåret som exceptionellt, där pandemin fortsättningsvis satte sin prägel på inledningen. Kort därefter kom anfallet mot Ukraina, som pressade upp bränslepriserna.
Under året sattes bland annat den nya färjan Viking Glory trafik, samtidigt som rederiet beslutade sälja Amorella och Rosella.
– Det nya verksamhetsåret 2023 blir både krävande och engagerande. Vi följer med stor uppmärksamhet konjunkturernas utveckling och anpassar oss till att möta de utmaningar – i synnerhet gällande de nya miljönormer vi ställs inför, säger Viking Lines vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.
Tallinkkoncernens vd är nöjd trots att man ännu inte är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.
Med Tallinks färjor reste nästan 5,5 miljoner passagerare under fjolåret, vilket är en ökning med 84 procent jämfört med året innan. Antalet passagerare ökade på rederiets alla reguljära linjer. På rutten Finland–Sverige var ökningen störst, 96 procent. På rutten Estland–Sverige var ökningen 93 procent och på Finland–Estland 77 procent.
Trots att passagerarvolymerna ännu inte är tillbaka på samma nivåer som före pandemin, är Tallink-koncernens vd Paavo Nõgene nöjd med fjolåret.
– Det är över två år sedan vi senast såg årliga passagerarvolymer på över 4 miljoner, säger Nõgene i ett pressmeddelande.
Men också Tallink beskriver fjolåret som krävande – även om effekterna av coronapandemin avtog så påverkades verksamheten av det geopolitiska läget.

ANDRA LÄSER