Nyvalda stadsdirektören Oker-Blom: Lovisa hör till vinnarna

Jan D. Oker-Blom valdes med klara siffror till ny stadsdirektör i Lovisa. Oker-Blom fick redan i första omgången över hälften av rösterna i Lovisa fullmäktige.

Lovisas blivande stadsdirektör Jan D. Oker-Blom vill locka företagare och skapa jobb i sin nya hemstad.
– Jag är jätteglad över att ha blivit vald. Det har varit en lång, omfattande och synlig rekryteringsprocess och därför känns det extra bra att beslutet togs med klara siffror, säger Jan D. Oker-Blom, strax efter att Lovisa stadsfullmäktige valde honom till stadsdirektör på onsdagskvällen.
De andra kandidaterna Tuula Jäppinen och Ralf Sjödahl fick sex röster var och Eero Soinio en röst. Totalt gavs 35 röster.
Oker-Blom är 42 år och bor i Helsingfors. Han är verkställande direktör för Finnish Business Angels Network och politices magister. Han har jobbat tidigare bland annat som finansieringschef vid Aktia Bank.
Oker-Blom har tre månaders uppsägningstid från sin nuvarande vd-post och kommer därför inte genast att kunna börja som stadsdirektör i Lovisa. Om rekryteringen av efterträdaren löper fort, kan Oker-Blom möjligtvis komma att flytta till Lovisa något tidigare.

Ska locka företagare

Som stadsdirektör hoppas Oker-Blom kunna tillföra Lovisa nya tankar och idéer kring hur en stad som Lovisa blir attraktiv för företag och skapar nya arbetstillfällen. Den planerade vårdreformen och den kommunala basservicen som är under hårt tryck är andra frågor som han ska ta itu med.
– Beträffande den stora megatrenden, urbaniseringen, är jag övertygad om att Lovisa hör till vinnarna.

Vad säger du till dem som är förvånade över att en typisk helsingforsare som du ska bli stadsdirektör i Lovisa?

– Jag har alltid uppskattat den något amerikanska stilen där personer smidigt växlar mellan uppdrag inom näringslivet, politiken och den offentliga sektorn. Jag uppskattar högt att få en offentlig tjänst och tycker att man gärna kunde se lite mer av motsvarande hos oss i Finland.
Oker-Bloms hustru jobbar på Finansinspektionen i Helsingfors och parets barn har just börjat skolan i huvudstaden. Till en början kommer Oker-Blom att skaffa sig en bostad i Lovisa och pendla eller veckopendla mellan Lovisa och Helsingfors. På sikt är drömmen ett stort hus i den blivande nya hemstaden.

Lämnar förtroendeuppdrag

I och med att Oker-Blom flyttar bort från Helsingfors, måste han lämna sina förtroendeuppdrag i huvudstaden. Det betyder att han slutar som andra ersättare i SFP-gruppen i Helsingfors stadsfullmäktige. Han lämnar också sin post i revisionsnämnden och styrelseposten i Helsingfors hamn.
ANDRA LÄSER