Adam, Viktor och Kasper lär sig rädda liv – Malms flygplats har förvandlats till en brandkårsby

Malms flygplats vanligtvis vidsträckta öppna fält är inte så öppna längre. Det kryllar av barn och brandbilar när internationella brandkårslägret Eldis 22 har intagit

landningsbanorna.

Lägret införskaffar skrotbilar för att deltagarna ska få pröva på att bryta upp bilar.
I en veckas tid ska mer än 2500 barn och ungdomar får ta del av teoretisk och praktisk undervisning i vård- och räddningsverksamhet på brandkårsungdomarnas internationella läger Eldis 22, som nu arrangeras i huvudstadsregionen för första gången.
På lägerområdet vid Malms flygplats finns allt man kan behöva: kafé, matsal, laddningsstation, glasskiosk, flera olika utbildningsområden, sjukhustält och till och med en egen lägerradiostation. Deltagarna sover i tält eller husbil och duschutrymmen finns i den gamla flyghangaren. I en container finns också ett dagis för de småbarn vars föräldrar hjälper till att organisera och sköta lägret.

Byggs av volontärer

Sabina Holopainen är vice lägerchef och brinner för den frivilliga brandkårsverksamheten. Hon har deltagit i läger varje år sedan 1995.
– Eller jag kanske har missat ett eller två år, säger Holopainen.
På Eldis 22 är allting baserat på volontär- och frivilligarbete. Hela verksamheten är uppbyggd av en grupp på 1000 frivilliga personer. Lägerdeltagarna kommer sedan till lägret i sina respektive ungdomsbrandkårer.
– Det är "talkoanda" och brandkårsgemenskapen som driver det framåt, säger Holopainen.
Organiseringen av lägret har tagit upp emot två och ett halvt år och det tog cirka fem dagar att sätta upp hela lägerområdet på ett team med under 50 personer. Lägret är internationellt och förutom deltagare från frivilliga brandkårer runtom i Finland, så finns det också deltagare från exempelvis Tyskland och Tjeckien.
Dessa läger är en hjärtesak säger vice lägerchef Sabina Holopainen från Kyrkslätt FBK. Holopainen spenderar två av sina semesterveckor med att organisera lägret.

"Hela släkten aktiv"

På första hjälpkurs befinner sig Adam Ahlfors, 13. Han har varit med frivilliga brandkårens ungdomsavdelning i Karis sen han var sju år.
– Hela släkten har varit aktiv i frivilliga brandkåren och jag ska gå med sen så snabbt då jag får, säger Ahlfors.
Hela släkten har varit aktiv i frivilliga brandkåren och jag ska gå med sen så snabbt då jag får.
Adam Ahlfors, 13 år
I samma utbildningsgrupp finns också Viktor Öhman, 12, från Pargas och Kasper Rosenbäck, 13, från Lappfjärd. Deras grupp är svenskspråkig och den största delen av utbildningen får de också på svenska under lägret. I dag lär de sig bland annat hur arbetet på en ambulans fungerar.
– Man lär sig lite mer här än i den egna brandkåren hemma, säger Öhman och Rosenbäck håller med.
Adam Ahlfors, Viktor Öhman och Kasper Rosenbäck tycker att de lär sig mycket nytt under lägret. Utbildaren Jake lär ut första hjälpen och hur en ambulans fungerar. De röda tröjorna tilldelas alla lägerdeltagare.
De finns olika nivåkurser att gå under lägret, och varje dag består av både teori och praktiska delar. Undervisningsspråken är finska, svenska och engelska. De tre killarna ser alla fram emot att få göra släckningar med brandfilt senare i veckan.

Har något varit utmanande hittills?

– Nä, int riktigt, säger Rosenbäck.
– Nä, eller att hitta på området har varit svårt, säger Öhman.
Efter utbildningen så har deltagarna fritid på kvällen. Om kvällarna spelar killarna fotboll eller hänger i militärtälten som de sover och bor i. Att gå till lägrets butik är också populärt.
– I kväll ska det vara fotbollsturnering, säger Öhman.
– Ska det? Var då? Det ska jag va med på! utbrister Ahlfors.
– Och så ska det vara disko i cirkustältet också, tillägger Rosenbäck.
Lägerområdet sträcker sig över landbanorna. Cirkustältet har lägret hyrt av Sirkus Finlandia. Om kvällarna ordnas det program för deltagarna i tältet.
För att simulera en husbrand så fylls en container upp av en rökmaskin och sedan ska deltagaren dra vattenslangen till "fönstret" där hen sedan sätter i gång den.

Simulationsövningar

På lägret finns många möjligheter att pröva på simulerade situationer som kan dyka upp på jobbet som brandman. Rökdykning och att såga upp fordon för att rädda ett offer är exempel på de praktiska övningar som deltagare får testa på.
Många på lägret har ett intresse för att fortsätta i branschen som vuxen men Holopainen säger att huvudsyftet med lägret är att utbilda och skapa en medvetenhet om säkerhet hos unga.
– Vissa kommer hit och inser att detta är verkligen deras grej, och andra det motsatta. Men alla kan få något ut av det ändå, säger Holopainen.
Vissa kommer hit och inser att detta är verkligen deras grej, och andra det motsatta. Men alla kan få något ut av det ändå.
Sabina Holopainen

ANDRA LÄSER