Finland är världens lyckligaste land – fjärde året i rad

Finland toppar återigen lyckostatistiken i rapporten World Happiness Report.

Efter Finland följer Island, Danmark, Schweiz och Nederländerna. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligaste.
19.03.2021 11:22 UPPDATERAD 21.03.2021 20:52
Finland är det lyckligaste landet i världen, konstaterar rapporten World Happiness Report.
Lyckosiffran beaktar en rad mätare som ekonomi, socialskydd, hälsa, frihet och korruption.
Det är fjärde året i rad som Finland toppar listan. Coronapandemin präglar årets rapport eftersom den också har undersökt hur pandemin påverkat invånarna i världens länder.
Efter Finland följer Island, Danmark, Schweiz och Nederländerna. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligaste.
I botten av listan hittas bland annat Afghanistan, Zimbabwe, Rwanda och Botswana.

Hur nöjda är vi?

Att Finland åter toppar listan är inte särskilt underligt, säger Jennifer De Paola. Hon är socialpsykolog och forskar i den finländska lyckan för en doktorsavhandling vid Helsingfors universitet.
Ett vanligt missförstånd är att World Happiness Report skulle utvärdera hur glada vi är. I rapporten undersöks inte hur många personer som har mungiporna uppåt, i stället handlar det om självutvärdering.
– Cantril ladder heter skalan som används för undersökningen. På den får tillfrågade personer utvärdera sin tillvaro på en skala från 0 till 10. Man tänker ofta på positiva känslor men det är inte vad som mäts, det som utvärderas är hur nöjd man är med livet, säger De Paola.
World Happiness Report görs av FN och i år har man för första gången räknat in positiva och negativa känslor. Orsaken är att bättre kunna estimera hur pandemin har påverkat folks liv.
Att Finland toppar listan betyder alltså inte att finländarna går omkring och skrattar mest i världen. Det som får landet att år efter år ranka högt är faktorer som förväntad livslängd, social trygghet och låg korruption.
– Om man jämför med mindre utvecklade länder så är det inte så underligt att vi är nöjda i Finland. Vi litar på varandra och har trygghet i välfärdsstaten. Dessutom skötte Finland svårigheterna med coronapandemin bra under förra året, något som bland annat märktes i hur lätt folk kunde börja jobba på distans, säger De Paola.
Rättelse 21.3 kl 20.26. Listan över de lyckligaste länder innehölls fel som nu är rättade.

De tjugo lyckligaste länderna 2021

1. Finland
2. Danmark
3. Schweiz
4. Island
5. Nederländerna
6. Norge
7. Sverige
8. Luxemburg
9. Nya Zeeland
10. Österrike
11. Australien
12. Israel
13. Tyskland
14. Kanada
15. Irland
16. Costa Rica
17. Storbritannien
18. Tjeckien
19. USA
20. Belgien

ANDRA LÄSER