Efter mötet: ”En majoritet av Ungerns partier för Natomedlemskap” – tidtabellen ändå oklar

Talman Matti Vanhanen (C) beskriver mötet med Ungerns delegation som ett samtal som ”rensade luften”. Satu Hassi (Gröna) säger att de ville framföra synpunkter om rättsstatsprocessen.

Riksdagens talman Matti Vanhanen tog emot vice talman Csaba Hende från Ungerns parlament på onsdagsmorgonen. 
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
08.03.2023 12:38 UPPDATERAD 08.03.2023 15:29
En delegation från Ungerns parlament, ledd av vice talman Csaba Hende, träffade talman Matti Vanhanen (C) och en rad centrala riksdagsledamöter på onsdagsmorgonen. De träffade också stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna).
Besöket sker samtidigt som Ungerns parlament inlett behandlingen av ratificeringen av Finlands och Sveriges Natomedlemskap, som ett av de två sista länderna. Delegationen har besökt både Sverige och Finland.
I Sverige hade delegationen framfört att de oroade sig för vad de kallade ”osanningar” om Ungerns rättsstatsläge, men också att en majoritet av det ungerska parlamentet stöder Sveriges Natomedlemskap.
Tematiken under mötet i Finland kretsade kring liknande tema.
– Den ungerska delegationen förklarade deras synpunkter om rättsstatsprocessen som kommissionen inlett för att få Ungern att korrigera vissa delar av sin lagstiftning, säger Satu Hassi efter sitt möte med delegationen.
Hon hade svarat att det är något som är i kommissionens händer. 
Hassi säger att hon också talat till delegationen om hur man i Finland respekterar Ungerns roll i den process som ledde till Sovjetunionens kollaps, och till landets självbestämmanderätt om sin framtid.
– Det var trevligt att höra att de flesta partier (i det ungerska parlamentet) stöder Finlands Natomedlemskap. Min uppfattning var att det finns ett oppositionsparti som är emot, säger Hassi efter mötet.
Tidtabellen blev det ännu inte klarhet i, då parlamentets tidtabeller spikas vecka för vecka. Inte heller Vanhanen kunde säga mer om Ungerns tidtabell.
Samtalen genomfördes med hjälp av tolk.

”Rensade luften”

Matti Vanhanen (C) skriver i ett pressmeddelande efter mötet att Ungern anser att Finland klart uppfyller medlemskriterierna. Enligt Vanhanen hade mötet ”rensat luften” då gästerna fick möjlighet att vädra ”hur de uppfattat finländska politikers kommentarer om Ungern”.
Samtidigt har den ungerska delegationen sagt att landet inte kopplar ihop ratificeringen med några andra politiska frågor.
I mötet med talmannen deltog vice talmännen Antti Rinne (SDP) och Juho Eerola (Sannf), utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (Sannf), försvarsutskottets ordförande Antti Häkkänen (Saml) och representanter för tre riksdagsgrupper, Kai Mykkänen (Saml), Antti Lindtman (SDP) och Jani Mäkelä (Sannf).

ANDRA LÄSER