Kevas pensionsmiss kan ge pensionärer kvarskatt

I samarbete med Skatteförvaltningen och FPA försöker pensionsanstalten Keva minimera de negativa konsekvenserna av tabben som ledde till att hundratusentals pensionärer fick pension på fel dag. Den som vill kan återbetala summan.

Pensionsanstalten Keva råder pensionärer som fick januaripensionen i förtid att se upp med penninganvändningen under jul och nyår. Nästa utbetalning sker den 3 februari.
17.12.2020 16:06 UPPDATERAD 18.12.2020 22:11
På torsdagen upptäckte många pensionärer till sin förvåning att brukskontots saldo i nätbanken såg fetare ut än väntat. Det beror på en tabbe hos pensionsanstalten Keva: kommunsektorns pensioner för januari betalades ut redan nu.
Felet berör ungefär 400 000 pensionstagare inom kommunsektorn. Den totala summan som betalats ut på fel dag är omkring 420 miljoner euro.
– Det handlar om ett mänskligt misstag. Vi gör omfattande uppdateringar i informations- och utbetalningssystemet kring årsskiftet, och tyvärr hade fel datum blivit kvar. Sedan gick betalningarna automatiskt ut, säger Kimmo Mikander, Kevas vice verkställande direktör.

ANDRA LÄSER