Servera sallad efter årstid

Hösten är onekligen här – och den har mycket gott att ge. I dag bjuder vi på sallader för alla smaker, anpassade till årstiden.

Hösten är som gjord för härligt matiga skördesallader.
19.10.2021 16:50 UPPDATERAD 19.10.2021 16:53
Det går inte att blunda längre. Båten är upptagen, blommorna har vissnat och grillen har slocknat. Den där årstiden som vi inte riktigt vill välkomna, men innerst inne kanske älskar, har anlänt – såväl i almanackan som utomhus. Vi kallar den höst.
Vi borde vara tacksamma för att den är här igen. Det är en tid på året som har så mycket att ge, inte minst smakmässigt. Allt från sammetslena svampsoppor till mustiga viltgrytor och dignande fruktträd. Man vill liksom lägga sig på rygg i den fuktiga gräsmattan och bara gapa.
Salladen är så förknippad med sommar, med Medelhavssemester, sol, bad och taverna. Men den kan vara så mycket mer: en skottkärra för att bära säsongens smaker vidare. Vi har lingon, plommon, svamp, rotfrukter, äpplen … det tar liksom inte slut. Och allt det där passar perfekt i en höstsallad.

ANDRA LÄSER