Regeringen kan förpliktiga medierna att bli statens kommunikationskanal

Opinionsnämnden för massmedier rekommenderar att massmedier skiljer åt myndighetsmeddelanden från det egna materialet.

Massmediernas roll förändras under en kris.
I kristider kan regeringen ålägga medier att publicera myndighetsmeddelanden i sina kanaler. Ännu har det inte skett, men regeringen kan med stöd av beredskapslagen som trädde i kraft i början av veckan när som helst förpliktiga annars oberoende medier att bli en informationskanal för myndigheterna.
Opinionsnämnden för massmedier har reagerat och uppmanar massmedierna att märka myndighetsmeddelanden så att de skiljs åt från den oberoende journalistiken. Hanne Aho, ordförande för Journalistförbundet, fick mejl om detta klockan 11.39 på onsdagen.
– Detta är väldigt bra. Om denna rekommendation följs ser jag inget problem med att medier börjar publicera myndighetsmeddelanden.

Ylelagen förpliktigar redan bolaget att förmedla myndighetsmeddelanden

Jouko Jokinen, som är chef för Yles nyhets- och aktualitetsprogram, säger att beredskapslagen inte berör Yles verksamhet. Public service-bolaget har också i normala fall en förpliktelse att förmedla myndighetsmeddelanden som berör befolkningens säkerhet.
– För tillfället arbetar vi enligt normalt journalistiskt förfarande. Men om situationen ännu skulle förvärras mycket och regeringen begär att få ut information i våra kanaler följer vi naturligtvis direktiven.
Han ser ändå ett sådant scenario som osannolikt.

Dagliga presskonferenser

Regeringen ordnar dagliga presskonferenser som också sänds live av Yle och strömmas på statsrådets Youtube-kanal. På torsdag behandlas coronavirusläget och på fredag behandlas företagens situation och landets ekonomi.
Statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski lyfter fram att presskonferenserna också simultantolkas till svenska på Yles kanaler.
Regeringen beslöt förra veckan att införa en ny digital tjänst för medborgarna där de kan få information om coronaviruset. Via webbtjänsten Omaolo kan man fylla i en enkät för att bedöma om man eventuellt är smittade av coronaviruset.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) upprätthåller samlad information om coronaviruset på sin webbplats.
THL skickar i dagarna ut ett informationsbrev om coronaviruset till alla finländska hem. Regeringen meddelade om denna åtgärd förra veckan.
ANDRA LÄSER