Klockriketeatern läser upp belarusisk protestpjäs

Klockriketeatern arrangerar en uppläsning av den belarusiske författaren Andrej Kurejstjyks pjäs . Läsningen ordnas koordinerat med flera teatrar runtom i världen som en solidaritetsyttring med den belarusiska oppositionen.

Också i Helsingfors protesterade demonstranter mot Aleksandr Lukasjenko och för fria val i Belarus. Personen på bilden har ingenting med Klockriketeatern eller projektet <i>The Insulted</i> att göra. Arkivbild.
Andrej Kurejstjyk är en belarusisk författare, filmproducent och medlem av det oppositionella Koordinationsrådet i landet, som under det senaste året skakats av protester mot dess enväldige president Alexandr Lukasjenko. Hans fiktiva pjäs är inspirerad av verkligheten, men i den så slutar protesterna i ett lyckligt slut för oppositionen, som i verkligheten fortfarande för en seg och osäker kamp.
Läsningen publiceras på teaterns webbsida den 7 februari, som också är den internationella dagen för solidaritet med Belarus. Den är en del av det internationella projektet The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project som hittills har organiserat över hundra evenemang såsom läsningar, filmer, radioprogram i 25 olika länder.

Långvarigt engagemang med Belarus

Klockriketeaterns engagemang med Belarus och den politiska och kulturella situationen i landet går tillbaka flera år. Klockrike har bland annat gästats av den belarusiske artisten Źmicier Vajciuškievič och år 2018 gästspelade Klockrikeproduktionen 3 Musketeers – East of Vienna på den internationella teaterfestivalen TEART som arrangerades i Minsk.
I föreställningen medverkar skådespelarna Dan Henriksson, Pelle Heikkilä, Anastasia Trizna, Ilona Chevakova, Tobias Zilliacus, Boodi Kabbani och Elina Knihtilä. Samtliga skådespelare deltar pro bono, och Klockriketeatern skänker också en donation till den belarusiska kulturorganisationen By Culture. Uppläsningen sker på engelska.
ANDRA LÄSER