Sångaren Brandi Ifgray i kultbandet Shadowplay: ”Våra låtar framförs med stil och respekt”

Det är inte ofta som Shadowplay, kultbandet från 1980-talet, står på scen. Men när det väl händer kan publiken räkna med ett högklassigt uppträdande av en samling garvade musiker.

Brandi Ifgray är frontfigur i kultbandet Shadowplay som uppträder på Ääniwalli i Helsingfors på fredag.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
23.03.2023 19:01
För över 40 år sedan inledde Helsingforsbandet Shadowplay sin verksamhet i det numera rivna allaktivitetshuset Lepakko i Gräsviken. Den första spelningen gjorde bandet på en av Lepakkos legendariska nattfester 1983. Shadowplay fick aldrig några stora hits och åtnjöt inte heller stor popularitet hos mainstreampubliken. Men de var kritikernas gunstling och för dem som vurmade för den alternativa musiken var Shadowplay ett säkert kort. 
Skivdebuten skedde med singeln Night Porter, som spelades flitigt i Radio City vars studio fanns ovanför bandets replokal. Artikelskribenten fick också upp öronen för Night Porter som inhandlades för 17 mark på Musik Fazer på Alexandersgatan. Numera är singeln, som trycktes i 500 exemplar, ett eftertraktat samlarobjekt på 75 till 100 euro.
– Det var en självfinansierad singel och jag minns att vi gjorde ett hårt jobb med att få ut den till olika skivbutiker i stan. Vi var glada om någon butik ville ha fem exemplar av den. Det var kanske Tunnelin levy och Diskeri som sålde flest exemplar, minns sångaren Brandi Ifgray.

ANDRA LÄSER