Finland avvecklar restriktionerna om två veckor – restaurangbranschen frustrerad

Finland avvecklar coronarestriktionerna successivt under den här månaden. Från 1 mars ska restaurangerna få hålla öppet utan begränsningar.

Statsminister Sanna Marin säger att Finland avvecklar coronarestriktionerna under februari månad eftersom pandemiläget inte längre ökar sjukhusbelastningen och restriktionerna därmed inte kan anses vara nödvändiga.
02.02.2022 14:02 UPPDATERAD 02.02.2022 21:06
Regeringen beslutade på onsdagen att de återstående restriktionerna kan avvecklas under februari månad. Eftersom pandemin inte längre orsakar en ökande sjukhusbelastning är restriktionerna inte längre nödvändiga. Det beskedet lämnade statsminister Sanna Marin (SDP) på Ständerhusets trappa på eftermiddagen.
Restriktionerna på restaurangerna avvecklas från och med 14 februari, och då så att alla restauranger behandlas lika, oberoende av om de främst lockar kunder med mat eller med dryck. Från 14 februari får alla krogar hålla öppet till midnatt och serveringen måste avslutas klockan 23.
I följande skede, 1 mars, slopas begränsningar på öppettider så att också nattklubbarna kan hålla öppet.
Det betyder att matkrogarna i nästan två veckor framöver måste stänga klockan 21 och sluta servera senast klockan 20 medan pubar och karaokebarer ska stänga klockan 18 och sluta servera klockan 17. Det är på tok för strängt, anser turist- och restaurangbranschens vd Timo Lappi och undrar hur justitiekansler kan acceptera det.
"Begränsningarna är inte nödvändiga eller rätt dimensionerade sett till smittskyddslagen. Beslutet visar att regeringen inte bryr sig om branschföretagen och deras personal som är ytterst utsatta. Det frustrerar företagare och minskar deras tilltro till legitimiteten i besluten", säger Lappi i ett uttalande och lovar klaga till riksdagens justitieombudsman.

Covidintyget svårforcerat

Regeringen rekommenderar regionmyndigheterna och kommunerna att avveckla alla begränsningar för folksamlingar från och med 14 februari. Det betyder att konserter, teatrar och idrottsevenemang kan ordnas normalt och utan publikbegränsningar.
Sanna Marin bedömer att det sannolikt förutsätter att hygienrekommendationerna med munskydd etcetera kvarstår, men på den punkten väntas mer detaljerade besked senare.
Covidintyget kommer åtminstone inte inom överskådlig framtid att ha någon egentlig funktion i Finland.
– Vi har inte rättsliga förutsättningar för att återinföra intyget. Det går alltså inte att komma runt restriktionerna med intyget, men vi kommer att utveckla lagstiftningen kring covidintyget för det fall att nya virusvarianter uppstår. Vi kan fortsatt ha behov av den här sortens verktyg, säger Marin.
Vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen (C) flaggade före regeringens möte för att restriktionerna skulle avvecklas 10 februari, men regeringen valde 14 februari.
– Regeringen var rätt enhällig och den här frågan väckte ingen större diskussion. Det handlar helt enkelt om att Finland ligger ungefär två veckor efter en del andra länder i epidemiutvecklingen, och under de här veckorna kommer vi att kunna se hur avvecklingen av restriktionerna påverkar epidemiläget och sjukhusbelastningen exempelvis i Danmark och Norge, säger Marin.
Regeringen vill uttryckligen avveckla restriktionerna successivt för att inte öppna för en ny epidemitopp som skulle föranleda nya restriktioner. Marin påpekar att nya virusvarianter kan uppstå och sprida sig effektivt.
– I det hänseendet tvingas vi leva i osäkerhet. Det är också en orsak till att vi vill utveckla lagstiftningen om covidintyget, säger Marin men avstår från att spekulera i när den lagstiftningen kan vara klar.

ANDRA LÄSER