Vincent van Gogh blir nästa hösts namn i Helsingfors

En utställning med huvudsakligen teckningar av Vincent van Gogh lär bli en publikmagnet nästa höst.

Vincent van Goghs teckning Pojke med skära är ett tidigt arbete, gjort 1881.
Den nederländske konstnären Vincent van Gogh har aldrig tidigare visats på en separatutställning i Helsingfors men nästa höst är det dags.
Didrichsens konstmuseum jubilerar sina 55 år med att visa 39 teckningar från början av van Goghs karriär. Dessutom visas två oljemålningar av vilka den ena, Gata, Auvers-sur-Oise (1890) ingår i Ateneums samlingar.
Den andra oljemålningen, Självporträtt från 1887 ingår i museet Kröller-Müllers samlingar. Samma museum äger de teckningar som ställs ut.
– Utställningen Vincent van Gogh – Vägen till konstnär blir den största utställningen i Didrichsens konstmuseums historia, berättar museets intendent, Maria Didrichsen.
– Vi har förberett den här utställningen i sex år.
Vincent van Gogh (1853–1890) var självlärd som konstnär. Sitt beslut att bli konstnär fattade han vid 27 års ålder.
De teckningar som ställs ut visar van Goghs väg till konstnärskapet, hur han fördjupade sig i tecknandet och hur han strävade efter att på papper dokumentera världen som han uppfattade den.
– van Gogh var en av dem som utvecklade teckning till en egen konstform, säger Ville Lukkarinen, professor vid Helsingfors universitet.
Vincent van Goghs karriär blev kort, bara ett knappt decennium. Under den tiden skapade han 2 100 verk av vilka 890 var oljemålningar. Landskap, stilleben, porträtt och självporträtt var återkommande motiv. I dag räknas van Gogh till de största av konstnärer men under sin livstid sålde han bara en målning.
van Gogh var en föregångare inom impressionism och expressionism men var också psykiskt sjuk. Vid 37 års ålder begick han självmord.
Utställningen Vincent van Gogh – Vägen till konstnär visas på Didrichsens konstmuseum 5.9.2020–31.1.2021.

ANDRA LÄSER