Ryssland: Ryska styrkor har lämnat Lyman

Ukraina uppger att landets styrkor gått in i staden Lyman som ligger i norra Donetsk, en av de regioner som Ryssland olagligen annekterade i fredags. Kort därpå kom beskedet från Rysslands försvarsdepartementet att de ryska styrkorna nu lämnat staden.

Förstörda bilar efter fredagens attack i Zaporizjzja.
TT
01.10.2022 17:44
Orsaken är enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, som citerar försvarsdepartementet, att de ryska styrkorna lämnat staden ”på grund av hotet att omringas”.
”Ukrainas luftburna styrkor har gått in i Lyman, Donetskregionen”, skrev det ukrainska försvarsdepartement strax innan på Twitter.
Donetsk är, tillsammans med Luhansk, Zaporizjzja och Cherson, alltså en av de fyra ukrainska regioner som Ryssland olagligen annekterade i fredags.
Lyman, som ligger cirka 16 mil sydost om Ukrainas näst största stad Charkiv, har varit under rysk kontroll sedan i våras.
Tidigare i veckan uppgav Ukrainas regionala militära ledare Andrij Kanasjevytj att staden Kupjansk i östra Charkivregionen helt återtagits.

Dödlig attack

På annat håll har en konvoj med civila angripits för andra gången på två dagar i Ukraina. Minst 20 personer har dödats i angreppet omkring Kupjansk i Charkivregionen, uppger ukrainska myndigheter.
”Enligt preliminär information har 20 personer dött i bilarna . . . Ockupanterna attackerade civila som försökte fly artilleriangreppen. Denna grymhet går inte att rättfärdiga”, skriver Charkivs guvernör Oleh Synjehubov på Telegram.
Ryska styrkor har lämnat de delar av Charkiv som tidigare ockuperades, efter en framgångsrik ukrainsk motoffensiv i regionen i förra månaden. Men artilleriangreppen har fortsatt.
Under fredagen dödades 30 personer i en liknande attack mot en konvoj med civila i Zaporizjzja, som köade för att åka till ryskockuperade områden för att hämta släktingar och dela ut bistånd.
Rysk vakt i Zaporizjzja kärnkraftverk. Bild tagen den 1 maj under en resa som organiserades av Rysslands försvarsdepartement

Kärnkraftschef kidnappad

Under fredagen kidnappades Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk, av Ryssland, enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom.
Enligt Energoatom stoppades Murasjovs bil av ryska styrkor som försatte honom med ögonbindel och förde honom till en okänd plats.
Frihetsberövandet hotar säkerheten i Ukrainas och Europas största kärnkraftverk, säger Energoatomchefen Petro Kotin, som kräver att Ryssland friger Murasjov omedelbart.
Även Ukraina kräver att han släpps, och fördömer det ”olagliga kvarhållandet”.
Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn, som under gårdagen annekterades olagligen av Ryssland tillsammans med ukrainska Cherson, Luhansk och Donetsk.
Ryssland har inte kommenterat anklagelserna. Internationella atomenergiorganet IAEA som har personal på plats i kärnkraftverket har inte bekräftat uppgifterna och har bett Ryssland redovisa vad som har hänt.

ANDRA LÄSER