Nu är det officiellt: Finland kommer att ansöka om medlemskap i Nato – Niinistö: "En historisk dag"

Statsledningen har nu formellt fattat beslutet om att Finland kommer att ansöka om Natomedlemskap. I morgon ska ansökan behandlas i riksdagen.

Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö under söndagens presskonferens.
15.05.2022 13:16 UPPDATERAD 15.05.2022 18:07
Redan i torsdags gav statsledningen - president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) – sitt gemensamma uttalande om att Finland bör bli medlem i Nato. I dag har presidentens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott formellt fattat beslutet om att Finland kommer att ansöka om medlemskap.
– Det här är en historisk dag, en ny tidsera börjar, säger Niinistö.
Den gemensamma synen baseras på den nya säkerhetspolitiska redogörelsen som publicerats i dag. Den fastställer att förändringarna i den säkerhetspolitiska omgivningen är genomgripande och att ett Natomedlemskap är en trovärdig säkerhetslösning.
– Finlands säkerhet är inte ett nollsummespel. När Finlands säkerhet maximeras, är det inte bort från någon. Den totala säkerheten ökar, säger Niinistö.
I Presidentens slott i Rikssalen är medieuppbådet stort då Niinistö och Marin håller en presskonferens. På plats är också utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C).
Beslutet betyder att riksdagen kommer att behandla redogörelsen om en medlemsansökan i morgon måndag.
Statsminister Marin tackade för det goda samarbetet mellan regeringen och presidenten. Marin betonar att ett Natomedlemskap kommer att stärka säkerheten i hela den nordiska regionen. Hon hoppas att processen som följer kommer att förlöpa smidigt och snabbt.
– Jag har förtroende för att riksdagen kommer att bekräfta beslutet snarast, säger Marin.
Enligt Marin har det inte funnits tecken på att länder försökt hindra Finland från att gå vidare med Natoansökan. Samtidigt förbereder man sig hela tiden på eventuella reaktioner från Ryssland.
– Vi förbereder oss hela tiden för olika alternativ. Finland är ett beredskapsland, vilket vi sett under pandemin, säger Marin.
Pressuppbådet var stort under söndagen den 15 maj. De första frågorna gick till finsk media som satt blandad med många representanter från internationella medier.
Niinistö och Marin betonar att samarbetet med Sverige har varit tätt under hela våren och att det är viktigt att diskussionerna med Sverige fortsätter. Förhoppningen är att länderna kan lämna in sin Natoansökan samtidigt.
– Man kan nu säga att "Sveriges sak är vår", säger Niinistö och hänvisar till det täta samarbetet mellan länderna.
Socialdemokraterna i Sverige kommer i dag med stor sannolikhet att säga ja till en svensk Natoansökan. Det skulle betyda att man i Sveriges riksdag också debatterar sin Natoansökan på måndag och lämnar in sin ansökan på tisdag. I Sverige vill man ändå hålla sig i takt med den finländska processen.
På frågan om hur ett Natomedlemskap kommer att märkas i vardagen svarar Niinistö att det främst handlar om en starkare känsla av säkerhet.
– Jag tror inte att det kommer att påverka det vardagliga livet för finländare. Det handlar mera om ett förändrat tankesätt. Om man har ett tryggt land att bo i, ger det en känsla av trygghet, säger Niinistö.
När riksdagen har hörts kan ansökan lämnas in för att sedan inleda ratificeringsprocessen som bland annat innebär att alla Natoländer ska godkänna Finlands medlemskap.
– Vi är förberedda för att anslutningsdiskussionerna kommer att ske inom kort, säger utrikesminister Pekka Haavisto, som i går träffade Natoländernas utrikesministrar i Berlin.
Många Natoländer har redan uttryckt sitt stöd för ett finländskt medlemskap och lovat en snabb behandling i sina egna parlament, menar Haavisto.
– Ett grundligt förarbete har gjorts över regerings- och oppositionsgränser i Finland. Finlands säkerhet är vår gemensamma sak. Och det viktigaste, att majoriteten av den finska befolkningen står bakom beslutet. I få avseenden verkar Finland vara så enliga som när det gäller att ansluta sig till Nato, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

ANDRA LÄSER