I dag kan Chelseas öde avgöras – så går det till

Till salu: en Premier League-klubb, regerande Champions League-mästare.Värde: Två-tre miljarder euro.I dag kan Chelseas öde avgöras.Så går det till:

Roman Abramovitj får inte längre äga Chelsea. Nu säljs klubben.
HBL-TT-AFP
18.03.2022 08:59 UPPDATERAD 18.03.2022 13:33
Mycket kan förändras på tre veckor. Den 23 februari var Chelsea en av världens mest välbärgade klubbar. Regerande mästare i Champions League, med ett överflöd av världsstjärnor i alla lagdelar och en givmild ägare med stor plånbok.
Dagen efter invaderade Ryssland Ukraina och klappjakten på Vladimir Putins vänner och förtrogna började.
Två veckor senare utfärdade den brittiska regeringen stenhårda sanktioner mot Roman Abramovitj, den ryske oligarken som har format det moderna Chelsea till ett topplag med 21 titlar sedan han tog över klubben för 19 år sedan.
Abramovitj tappade kontrollen över sitt Chelsea, som i princip stoppades från att tjäna pengar, även om klubben har fått fortsätta med "fotbollsrelaterade aktiviteter".
Sedan har det gått fort. Åtta dagar senare kan klubben få nya ägare.
I dag är det Deadline Day – sista dag att lämna anbud på storklubben och det är många som har visat intresse.

Så här går det till:

Vilka vill köpa?
+ Familjen Ricketts, som redan äger basebollaget Chicago Cubs i USA. Joe Ricketts skapade sin förmögenhet som ordförande för TD Ameritrade, en nättjänst för aktiehandel.
+ Todd Boehly, delägare av basebollaget Los Angeles Dodgers, schweiziske miljardären Hansjörg Wyss och Jonathan Goldstein, en brittisk fastighetsmagnat, ligger bakom ett anbud.
+ Michael Broughton, tidigare ordförande för Liverpool och flygbolaget British Airways är i täten för en grupp investerare, tillsammans med bland annat Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet och stor Chelseasupporter.
+ Nick Candy, en välkänd brittisk fastighetsmagnat, har också uttryckt sitt intresse.
+ Investmentbolaget Aethel Partners, med den portugisiska entreprenören Ricardo Silva i spetsen, har också anmält sitt intresse.

Vem sköter affären?

Investmentbanken The Raine Group tar in anbuden och sköter försäljningen, men den kan bara genomföras med brittiska regeringens godkännande.
Vad händer med pengarna?
Roman Abramovitj får inte tjäna några pengar på affären. Hans tillgångar i Storbritannien har frysts av regeringen. Pengarna från försäljningen kommer att vara låsta tills att det bestäms vart de ska gå.
Innan han fick sina tillgångar frysta föreslog Abramovitj att intäkterna från försäljningen skulle gå till välgörenhet, till förmån för offren för kriget i Ukraina.
Det är oklart om det blir så.

ANDRA LÄSER