Dom: Knivdådet i Åbo var terroristbrott – Bouanane döms till livstids fängelse

Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Straffet är livstids fängelse. Enligt rätten var knivattacken ett typiskt IS-dåd. Det handlar om det första jihadistiska terrordådet i Finland.

Abderrahman Bouanane under rättegången som hölls i Starrbacka fängelse i Åbo.
15.06.2018 12:58 UPPDATERAD 15.06.2018 19:40
Abderrahman Bouanane stod åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte efter knivhuggningarna i centrum av Åbo i augusti i fjol. Tingsrätten i Åbo offentliggjorde sin dom på fredagen.
Det är första gången någon döms för brott mot liv i terroristiskt syfte i Finland.
Enligt rätten har gärningarna begåtts med berått mod och varit synnerligen råa och grymma. Han har återvänt till offren för att fullfölja sin gärning. Därför handlar det om mord.
Vad gäller terroristiskt syfte skriver tingsrätten i sin dom att Bounane har haft för avsikt att injaga allvarlig fruktan i en befolkning.
"Den fruktan har i alla fall inte blivit mindre av att våldet riktades främst mot kvinnor."
Bouanane hade enligt domen beslutat att genomföra ett brott enligt det sätt som terrororganisationen IS verkar på. Rätten lyfter bland annat fram det videomanifest som han spelade in strax före dådet, samt det han skrev och publicerade natten innan.
Det visar enligt rätten att han har velat koppla ihop sina gärningar med de terrordåd som gjorts i IS namn. Med tanke på hur många och våldsamma de dåden har varit är det enligt rätten motiverat att anse att det injagar allvarlig fruktan i befolkningen – vilket är rekvisit för terroristbrott.
Vid tiden för dådet har Bouanane sett sig som en person som för fram IS ideologi och en förverkligare av jihad mot otrogna, skriver rätten.
Radikaliseringen har skett så småningom under 2017 enligt tingsrätten. Försvaret har talat om att han fattade beslut om knivhuggningarna så sent som natten före.
Orsaken till förändringen är däremot inte klarlagd. Rätten skriver att det nekande svaret på hans asylansökan "kan ha haft en del i utvecklingen".
Manifestet som Bouanane skrivit är enligt domen inte resultatet av ett självständigt tänkande, men de många hänvisningarna tyder ändå på att han läst källmaterialet.
Enligt rätten genomförde han hela händelsekedjan med berått mod. Bouanane fortsatte med sitt dåd ända tills en polispatrull stoppade honom genom att skjuta honom i benet. Knivarna hade han med sig redan när han lämnade sin bostad i S:t Karins och tog sig in till centrala Åbo.
Rätten går på åklagarens linje. Försvaret har drivit att det handlar om dråp och dråpförsök, och att Bouanane mot slutet av gärningen slog mot dem som försökte hindra honom. Det menar tingsrätten ändå inte att får stöd i någon av de utredningar som har gjorts.
"Att han fortsätter med knivhuggningarna trots den folkmängd som jagar honom visar på hans kallblodighet och beslutsamhet", står det i domen.
Försvarsadvokaten har dessutom bestridit att det skulle handla om terroristbrott, även om Bouanane själv har sagt att han ser sig som en IS-krigare.
Abderrahman Bouanane döms att betala ersättningar för bland annat sveda och värk, tillfälliga och bestående men, lidande och inkomstförluster till offren och deras anhöriga på sammanlagt omkring 450 000 euro, plus rättegångskostnader.
Domen kan överklagas till hovrätten.

Knivattacken i Åbo

Fredagen den 18 augusti gick den 23-årige Abderrahman Bouanane lös med två knivar i centrum av Åbo. På bara några minuter knivhögg han tio personer, två till döds.
Han greps under gärningen av en polispatrull som sköt honom i benet för att stoppa honom.
Rättegången pågick under en månad, och är den första i Finland där brottsrubriceringen varit brott mot liv i terroristiskt syfte.
Under processen har Bouananes berättelse ändrats flera gånger och han har delvis gett motstridiga uppgifter. I ett skede kördes han ut ur salen, och återvände inte på en dryg vecka, en frånvaro styrkt av läkarintyg.
Enligt en sinnesundersökning var han tillräknelig vid tiden för dådet.
Bouanane kom till Finland och sökte om asyl 2016. Han hade fått avslag på sin ansökan, hans överklagan behandlades.
HBL har bevakat rättegången efter knivattacken i Åbo:
Analys: Fruktansvärda dåd – sakliga rättegångar
Åklagaren: "Knivdådet en öppen attack mot det finska samhället" – domen faller i juni
Utmaning bevisa terroristbrott när Åbodådet är i rätten
Domen för knivattacken blir ett juridiskt vägval om terroristbrott
Polis och frivilliga från Röda korset efter knivattacken i augusti.
På bara några minuter knivhögg gärningsmannen tio personer vid och kring Salutorget i Åbo.

ANDRA LÄSER