Byggföretag slängde möbler över däck och urinerade i bastun på kryssningsfartyg: ”Kunde ha gått riktigt illa”

Julfesten på Baltic Princess slutade med att festfirarna slängde möbler över däck och urinerade på bastuaggregatet. Något sådant har aldrig tidigare inträffat, berättar Marika Nöjd på Tallink Silja. – Det kunde ha gått illa, någon kunde ha fått en möbel i huvudet. 

Tallink Siljas kryssningsfartyg Baltic Princess kör från mitten av september inte längre att till Mariehamn och Stockholm. Den trafikerar istället Åbo-Kapellskär och anlägga i Långnäs på vägen.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
12.12.2022 10:21 UPPDATERAD 12.12.2022 10:55
En vd på ett byggföretag i Birkaland med medarbetare vandaliserade kryssningsfartyget Baltic Princess under en 20-timmars fylla helgen före självständighetsdagen. 
Sällskapet ska bland annat ha kastat ett tiotal möbler till ett värde av tusen euro från balkongen på den lyxsvit som de hyrde på nionde våningen. 
Utöver det ska sällskapet ha urinerat på bastuaggregatet i en av spaavdelningens bastur, varpå bastun var tvungen att stängas. Fartygets vakter tvingades be sällskapet att förflytta sig från spaavdelningen. 

Kunde ha gått illa

– Det är otroligt beklagligt, särskilt nedskräpningen av Östersjön där vi hoppas att inte ens cigarettfimpar ska hamna. Men också skadegörelsen mot fartygets egendom. Och visst kunde det ha gått illa. Dessa möbler kunde ha fallit på någon på ytterdäck eller på ett fordon, säger Marika Nöjd, kommunikationsansvarig på Tallink Silja.
Vd:n ska ha filmat händelsen och sedan ha lagt upp på sitt eget TikTok-konto, vilket sedan spreds på sociala medier under helgen.
Tallink Silja överväger nu att göra en brottsanmälan mot sällskapet i fråga.
– Vi har inte ännu gjort en brottsanmälan utan vi kommer att se över den här situationen under veckan. Men ett miljöbrott är det i alla fall säkerligen, säger Nöjd.
Sällskapet har fått betala för skadegörelsen på fartyget, men också fått en betalningsfaktura. 

Aldrig hänt tidigare

Enligt Nöjd har en händelse av den här omfattningen aldrig tidigare hänt på Baltic Princess. 
– Såklart har det funnits år när det har slängts några enstaka shoppingprodukter eller en stol, men jag kan inte minnas att det skulle ha varit så här omfattande, säger Nöjd. 
Enligt Nöjd är det ett straff i sig att händelsen uppmärksammats så i media och hon hoppas att liknande händelser inte inträffar i framtiden.
Vd:n för byggföretaget besökte på söndagen Aleksis Valavuoris live-program, Valavuori, där han beklagade händelsen. 
”Vi drack under 12 timmar och då blir det sådana här dumheter. Vi tänkte allt eller inget och när vi kör, då kör vi hårt.”
I programmet säger han också att han tänker donera pengar till John Nurminens stiftelse för att kompensera för den miljöförstöring sällskapet åsamkat Östersjön.
Iltalehti var först med nyheten. 

ANDRA LÄSER