Skivrecension: Månskensbonden i rörelse mellan Österbotten och Sverige

Österbottniska Månskensbonden har slagit sig i slang med svenska producenten Henrik Oja och ytterligare utvecklat sin känsla för melankoliska melodier. Inhemska Knife Girl har bytt ut maskinerna mot ett riktigt band, och svensk-skotska sångerskan Nina Nesbitt hyllar kärleken i alla dess former.

Månskensbonden är ute med ett nytt album.
12.10.2022 05:02

POP

Månskensbonden: Någonstans längs en bortglömd breddgrad (Startracks)
Knife Girl: Uniform (Soliti)
Nina Nesbitt: Älskar (Cooking Vinyl)
Kvevlax- och Vasabördige Markus Bergfors – med artistnamnet Månskensbonden – fick 2018 en bra start på sin musikaliska karriär med hitlåten Döpt i Kyro älv, som knappt någon radiolyssnare kunde missa. Samma år kom debutalbumet Vårat ödeland som var lovande, om än i lite hög grad upphängt på de redan tidigare släppta singelfavoriterna.
Då handlade texterna i hög grad om att komma bort från de österbottniska hemtrakterna, samtidigt som musiken i varje fall var starkt rotad i den österbottniska myllan. På det nu aktuella andra albumet, Nånstans längs en bortglömd breddgrad, är utgångspunkten istället att storstadens lockelser börjat kännas falska, och en återflytt till glesbygden möjlig och rentav tilltalande.

ANDRA LÄSER