Kanye West stäms på miljonbelopp

Kanye West stäms på miljonbelopp för att ha hävdat att det inte var polisvåld som orsakade George Floyds död.

Kanye West stäms på miljardbelopp för uttalanden kring George Floyds död. Arkivbild.
19.10.2022 12:48
Kanye West hävdade i en podcast att det var en fentanylöverdos och underliggande sjukdom som orsakade George Floyds död, snarare än polisvåld. Nu stäms den amerikanske rapparen på drygt 250 miljoner euro, av mamman till Floyds dotter, rapporterar TMZ.
Enligt Floyds familj har Wests uttalande orsakat ett nytt trauma för dottern, som skapar ”en otrygg och osäker miljö” för henne.
”Mr Floyds dödsorsak är fastställd genom bevis som presenterats i domstolar under de straffrättsliga och civilrättsliga rättegångarna som var resultatet av hans alltför tidiga och fruktansvärda död. Ändå har du med uppsåt gjort uttalanden som är felaktiga och ogrundade”, skriver familjens advokater i ett brev till West.
George Floyd avled efter ett polisingripande i Minneapolis 2020, 46 år gammal. Hans död, som filmades och fick enorm spridning, ledde till massiva ”Black lives matter”-protester mot polisbrutalitet och övervåld mot minoriteter i både USA och internationellt.
Läs också Ylva Pereras krönika: Din rasism blir inte mer okej bara för att Kanye också gör det.

Fängelsestraff

I somras dömdes en av poliserna till 22 års fängelse för att bland annat ha pressat sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring nio minuter. Ytterligare två poliser dömdes till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för att ha kränkt Floyds medborgerliga rättigheter och för att inte ha gjort tillräckligt för att hindra honom från att dödas.
Kanye West har tidigare donerat närmare två miljoner euro till Floyds dotters collegefond. Han har också tidigare deltagit i protestmarscher med anledning av dödsfallet.

ANDRA LÄSER