Sus, brus och svalt månljus när Taavi Oramo debuterade med Tapiola Sinfonietta

Taavi Oramo hoppade in på kort varsel framför Hagalundsorkestern.

Debut. Dirigenten Taavi Oramo går i pappa Sakari Oramos fotspår.

Orkestermusik

Tapiola Sinfonietta
Dirigent Taavi Oramo. Petri Kumela, gitarr. Schumann, Wennäkoski, Schönberg. Tapiolasalen 10.11.
Lotta Wennäkoskis gitarrkonsert Susurrus, beställd av Kymi Sinfonietta och Tapiola Sinfonietta, uruppfördes i Kotka för en månad sedan. I fredags stod Hagalund i tur.
Ordet Susurrus kommer från latin och hänvisar till prassel och viskningar. I Wennäkoskis musik har olika gnuggande och susande ljud – brus till skillnad från toner med bestämd tonhöjd – haft en central roll, och gitarrkonserten är inget undantag.
Solisten Petri Kumela klinkar, knäpper och skrubbar på strängarna, medan orkestermusikerna till exempel gnuggar händerna och knäpper på linjaler. Verket saknar dock inte känslosam, lyrisk melodik.
De olika texturerna och stämningarna överlappar varandra på ett smidigt sätt, med den gemensamma pulsen som ett väsentligt element som garanterar både schwung och musikerglädje. Det är fräscht, lättsamt och samtidigt lite vemodigt, ett litet universum i femton minuter.
Gitarrens natur och egenskaper tas i beaktande, och den rätt genomskinliga klangbilden är välbalanserad. Kumela, väl hemmastadd i den nutida repertoaren, spelade virtuost och finstämt.
Efter att dirigenten Mario Venzago varit tvungen att ställa in hoppade unge Taavi Oramo in på kort varsel. Oramo är känd som klarinettist, sångare och som en av krafterna bakom åtskilliga experimentella festivaler och konserter. Nu går han i pappan Sakari Oramos fotspår och studerar på dirigentklassen vid Sibelius-Akademin.
Robert Schumanns symfoni i g-moll, den så kallade Zwickausymfonin (1832), är ett ungdomsverk som han aldrig fullbordade. De två bevarade satserna har rotat sig i repertoaren i en version redigerad av dirigenten Marc Andreae.
Oramo dirigerade lugnt och utan att överdriva. Den någorlunda jämntjocka musiken skulle emellertid ha behövt lite mer hjälp av dirigenten för att få luft under vingarna, ett skarpare grepp om orkestersatsens olika element.
Arnold Schönbergs Verklärte Nacht (Förklarad natt), ursprungligen en stråksextett från 1899, hördes i tonsättarens senare arrangemang för stråkorkester. Schönberg inspirerades av Richard Dehmels dikt där en kvinna bekänner för sin älskare att hon blivit gravid med en annan man.
Tolkningen var agogiskt livlig men helheten kunde ha varit intensivare, segare, mer målmedveten. Å andra sidan kändes det också fräscht att man i stället för det stereotypa senromantiska känslosvallet fick njuta av en bild med skarpa konturer i månens svala sken.
Den nya generationen har nya vanor: i stället för ett papperspartitur hade Oramo en skärm på notstället och vände blad med hjälp av en pedal.

ANDRA LÄSER