Les Bleus bjöd på show och mer lär följa

Att turneringens två bästa lag möttes i finalen kan väl de flesta vara ense om. Det belgiska gnället efter semifinalförlusten mot Frankrike var bara löjligt.

15.07.2018 20:21 UPPDATERAD 15.07.2018 20:23
VM handlar i första hand om att nå resultat. Dessutom gjorde Les Bleus en fantastisk final.
Frankrike gick obesegrat genom turneringen och hade en stadga inget annat lag kunde matcha. Där exempelvis Tyskland föll på att Joachim Löw valde fel spelare, att Brasilien än en gång inte förmådde hantera den yttre pressen eller att Argentina ständigt underpresterar hade Frankrike hela tiden en glasklar plan för hur laget skulle gå till verket.
Didier Deschamps är inte ute efter några stilpoäng. Det var han inte som spelare heller. Facit är bländande och även om fransmannen inte lär kommas ihåg som mannen som reformerade fotbollen minns historien alltid en vinnare.
Bara tre män har vunnit VM som både spelare och tränare. Mario Zagallo, Franz Beckenbauer och Deschamps.
Den före detta pudelkloka defensiva mittfältaren har under hela sin tid som landslagstränare betonat kollektivets betydelse. Frankrike har som bekant en historia där vissa turneringar förstörts av superegon som vägrat underordna sig tränare och kollektiv, katastrofen i Sydafrika för åtta år sedan är väl det värsta exemplet. Deschamps har varit noggrann och konsekvent då han undvikit att välja spelare han uppfattar som svåra, däribland Real Madrid-stjärnan Karim Benzema och bortglömda Samir Nasri.
Det kändes längs med turneringen att Frankrike har några växlar till att ta till vid behov. Då laget lade in sexan i andra halvlek förmådde inte Kroatien svara på något sätt alls.
Frankrike kan ha något av en dynasti på gång. Medelåldern var den näst lägsta i hela VM, endast Nigeria var bättre på den punkten.
Väldigt många spelare är under 25 år, storstjärnan Kylian Mbappé under 20 och då superakademin i Clairefontaine spottar ut superba ungdomar på löpande band ser framtiden väldigt ljus ut för Les Bleus.
Kroatien ska han en väldig eloge för att man stundtals hade Frankrike rejält i gungning. Men för att slå denna franska upplaga måste du göra en perfekt match och ha marginalerna på din sida. Det hade inte Kroatien som fick ett självmål och en något diskutabel straff emot sig. Då Paul Pogba smällde in 3-1 var saken klar. Scenen var väl på något sätt talande då den underbara Luka Modric gjorde ett halvtamt försök att få sin tunna bak framför bollen. Det fick han inte och där kändes det som att nutiden fick se sig besegrat av framtiden.
Kroatien vann inte VM men i Ryssland tog laget ändå kål på spöket från 1998. Bronslaget från 20 år tillbaka i tiden är Kroatiens mest älskade landslag genom tiderna. Återstår att se hur högt silvret värderas i Kroatien. Där laget från 1998 var nationalhjältar som blåste nytt liv i den krigshärjade republiken är denna upplaga trots sin stjärnglans inte alldeles okontroversiell. Den omfattande korruptionen är ett problem inom den kroatiska fotbollen och då storstjärnan Modric också är inblandad kastar det en skugga över hela laget.
Med tanke på hur splittrat Kroatien såg ut under kvalet är Zlatko Dalic värd allt beröm världen för att han på mindre än ett år vände kursen för nationens flaggskepp. Dalic är alldeles uppenbart omtyckt bland spelarna. Sin auktoritet visade då han mitt under VM skickade hem Nikola Kalinic.
Final är en fantastisk bedrift av ett land med drygt fyra miljoner invånare.
Ett svängigt och underhållande VM fick sig en värdig avslutning. Att VAR spelade en stor roll också i finalen passade på något sätt in i pusslet. Inget fegspel här inte utan framåt med språng var devisen som gällde i Moskva.
Precis som fallet för det mesta var under en VM-turnering som riskerar att bli den sista av denna klass.
VM i Qatar 2022 känns redan nu som en mellanturnering. Tidpunkten 21 november-18 december får fotbollsromantiker att se mardrömmar. De uppenbara brotten mot de mänskliga rättigheterna som oljenationen gjort sig skyldigt till i byggfasen där många utländska arbetare fått sätta livet till är en sak som borde ha fått Fifa att reagera för länge sedan. Att turneringen spelas i ett land med en fotbollshistoria lång som boken om tyska komiker känns inte heller särskilt bra.
Att de talrika protesterna mot turneringen skulle ha någon inverkan på Fifa och Gianni Infantino är väl ungefär lika sannolikt som att den sistnämnde skulle tillsätta en oberoende kommitté för etik och transparens.
Nästa gång det är VM på riktigt blir år 2026 i Kanada, USA och Mexiko. Det kan bli riktigt häftigt. I synnerhet som herr Trump inte längre är vid makten då.

ANDRA LÄSER