Franska spelarna: VM-guldet är för folket

De franska spelarna firade VM-guldet hela natten. De gjorde det med glädjen hos det enade folket i bakhuvudet. – Det är härligt att se, säger lagkaptenen Hugo Lloris.

Triumfbågen i Paris lystes upp efter Frankrikes VM-guld.
16.07.2018 11:10 UPPDATERAD 16.07.2018 11:18
Frankrikes målvakt och kapten Hugo Lloris kom i går ut till intervjuzonen bland de allra sista efter att ha blivit kallad till ett dopningstest efter 4–2-segern mot Kroatien.
Lagkaptenen gjorde finalen något mer spännande när han bjöd Kroatiens Mario Mandzukic på den avslutande reduceringen efter att ha försökt sig på en dribbling.
– Det blev en liten miss men det betyder inget nu. Det är ett privilegium att få lyfta trofén som kapten och jag tackar alla mina lagkamrater för det, säger Lloris till TF1.
Han, liksom flera andra lagkamrater, uppskattar att guldet verkar ena landets befolkning.
Ekonomiskt, politiskt och kulturellt är det annars ett splittrat Frankrike 2018.
– Det är så härligt att se ett enat Frankrike, folk i glädje, med leenden och glädjetårar. Det är så vi önskar att se vårt land, och fotbollen har makten att skapa det. Det är därför vi spelar och vi kan vara stolta över vad vi gjort, säger Lloris.
Även 19-årige Kylian Mbappé reflekterar i frågan. Anfallaren är glad över att göra "Frankrike glatt" och sa att han inte tänkte sova på hela natten.
– Vi är medvetna om att vi också hade den rollen och vi kan se att alla lägger sina problem åt sidan. Vi spelar för den här typen av saker, säger Mbappé enligt AFP.

ANDRA LÄSER