Säsongstart för handbollen om en månad – herrarna inleder i Åbo, damerna i Sjundeå

De inhemska handbollsseriernas matchprogram för säsongen 2021–22 är klara. Herrarnas FM-liga kör i gång lördagen den 11 september medan damernas FM-serie inleds en vecka senare.

Dicken avslutade säsongen 2020–21 som mästare på damsidan.
Herrarnas FM-liga i handboll inleds den 11 september då ÅIFK får besök av regerande mästarna Cocks i Samppalinnahallen. Senare samma eftermiddag drabbar Dicken och HIFK samman i Helsingforsderbyt i Britas.
Åtta lag spelar i FM-ligans grundserie. Precis som förra säsongen deltar HC Tallinn men det estniska laget kommer inte att delta i seriespelet efter grundserien i Finland.
Också i damernas FM-serie är det sju lag som gör upp om mästerskapet säsongen 2021–22 då Pargas IF tar steget upp till den inhemska handbollens finrum.
PIF inleder sin säsong med att möta KyIF på bortaplan söndag 19 september. Dagen innan inleder Sjundeå IF och GrIFK FM-seriesäsongen i Fenniaarenan. De regerande mästarna Dicken inleder säsongen på hemmaplan den 19 september då Atlas kommer på besök.
De mesta mästarna HIFK får vänta till lördagen den 25 september för sin säsongstart då laget reser till Sjundeå.
Cocks avslutade säsongen 2020–21 som mästare på herrsidan.

Samma seriesystem i båda serierna

Grundserien spelas som en dubbelserie där alla lag möter varandra hemma och borta både i FM-ligan och i FM-serien. Efter grundserien avancerar de fyra främsta lagen till en övre fortsättningsserie medan de tre övriga lagen spelar en nedre fortsättningsserie. I fortsättningsserierna får lagen startpoängen 3, 2, 1, o enligt placeringarna i grundserien. Lagen möts tre gånger i fortsättningsserierna.
Den övre fortsättningsseriens två bästa lag går till semifinal medan de lag som placerar sig trea och fyra ställs mot den nedre slutseriens etta och tvåa i kvartsfinalerna.
Herrarnas kvartsfinaler avgörs enligt bäst av fem (tre segrar) medan damernas spelas enligt bäst av tre (två segrar).
Semifinalserierna och finalerna spelas enligt bäst av fem medan bronsmedaljerna avgörs i ett dubbelmöte där den sammanlagda målskillnaden avgör.
Något FM-ligakval kommer inte att arrangeras som avslutning på säsongen 2021-22 utan Handbollförbundet förbehåller sig rätten att utse de lag som deltar i FM-ligan säsongen 2022–23.

Öppningsmatcherna

De inhemska handbollsserierna kör i gång i mitten av september. Här är lagens öppningsmatcher för säsongen 2021–22:
11.9 ÅIFK–Cocks, Dicken–HIFK, HC Tallinn–Sjundeå IF.
12.9 HC Tallinn–BK-46.
18.9 Sjundeå IF–GrIFK.
18.9 Sjundeå IF-GrIFK.
19.9 KyIF–Pargas IF, Dicken–Atlas.
25.9 Sjundeå IF–HIFK.

ANDRA LÄSER