Osaka drar sig ur Wimbledon – ska spendera tid med familj och vänner

Tennisstjärnan Naomi Osaka kommer inte att delta i Wimbledon som inleds om en och en halv vecka, rapporterar BBC. Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren ska i stället spendera tid med vänner och familj inför hemma-OS i Tokyo.

Naomi Osaka kommer inte att spela Wimbledon. Arkivbild.
Beskedet kommer drygt två veckor efter att den japanska världstvåan dragit sig ut Franska mästerskapen med hänvisning till sin psykiska ohälsa. Då sade 23-åringen att hon skulle ta en paus från tennisen.
Osaka väckte stor uppmärksamhet när hon i maj meddelade att hon inte tänkte ställa upp på de obligatoriska presskonferenserna efter matcherna i Franska mästerskapen. Osaka bötfälldes på maximala 15 000 dollar efter den inledande matchen och riskerade att diskvalificeras om mediebojkotten fortsatte. Dagen därpå beslutade stjärnan att dra sig ur turneringen i Paris för att "skydda sin psykiska hälsa".
Osaka sade att hon lider av ångest och att frågorna som media ställer påverkar hennes psykiska hälsa.
"Naomi kommer inte att spela i Wimbledon i år. Hon kommer att spendera tid med familj och vänner. Hon kommer att vara redo för OS och ser fram emot att få spela inför sina hemmasupportrar", skriver Osakas agent till nyhetsbyrån Reuters i ett mail.
Wimbledonarrangörerna meddelade att Osaka kommer att saknas stort under årets turnering.
"Vi förstår hennes beslut och vi önskar henne glada stunder med familj och vänner och ser fram emot att välkomna henne tillbaka till Wimbledon nästa år", skriver Wimbledonarrangören All England Lawn Tennis Club (AELTC) i ett uttalande.

Beslutet väckte förståelse - och kritik

Det var inför de franska öppna mästerskap i Paris som Osaka meddelade att hon inte kommer att ställa upp på intervjuer under grand slam-turneringen. Hon höll fast vid sitt beslut men meddelade efter segern i den första omgången att hon drar sig ur turneringen på grund av problem med sin hälsa.
Osakas beslut att prioritera sin psykiska hälsa väckte både förståelse och kritik.
Arrangörerna för de fyra grand slam-turneringarna skrev i ett brev att hon kan stängas av från samtliga turneringar om hon inte följer reglerna och ställer upp på presskonferenserna.
Det fick Osaka att först dra sig ur turneringen i Paris. Nu väljer hon att stå över Wimbledon helt för att prioritera sin psykiska hälsa.
Osakas beslut att dra sig ur franska öppna fick stöd och beröm av bland andra tennissystrarna Serena och Venus Williams, formel 1-stjärnan Lewis Hamilton och före detta sprintsensationen Usain Bolt.
Osakas beslut att dra sig ur Wimbledon var det andra hårda slaget mopt den anrika turneringen på ett par dagar. IO torsdags meddelade den 20-faldiga grand slam-segraren Rafael Nadal att hamn inte ställer upp i Wimbledon i år. Han meddelade samtidigt att han också står över OS i Tokyo.
ANDRA LÄSER