Nato öppnar samtalskanal till Ryssland

Militäralliansen Nato lyfter nu med ökad kraft på locket för en dialog med Ryssland.

President <b>Sauli Niinistö</b> uppger att vikten av en dialog med Ryssland lyftes fram klart tydligare än tidigare.
09.07.2016 20:33 UPPDATERAD 09.07.2016 20:38
Under Nato-toppmötets huvudmiddag hölls en lång strategisk debatt om Ryssland. President Sauli Niinistö uppger att vikten av en dialog lyftes fram klart tydligare än tidigare.
Niinistö hänvisade till tidigare Nato-möten och de samtal han själv fört. Samtidigt underströk han att Natos Rysslandsrelation bygger på en dialog som går sida vid sida med ökade avskräckande åtgärder.
– Dialogen är i god balans med avskräckningen, sade Niinistö i Warszawa på lördagen.
Diplomatkällor uppger att det går smidigt att lyfta fram dialogen nu när beslutet om ökade avskräckande åtgärder är taget. Under helgens toppmöte uppgav Nato att dess raketförsvarssystem är klart. Samtidigt beslöt man att öka den militära närvaron i Polen och de baltiska länderna.
– Jag mjuknar (till behovet av en dialog), sade Litauens president Dalia Grybauskaite som är känd för sina aggressiva Rysslandsuttalanden.
– Vi ska inte stänga in oss bakom en järnridå, tillade hon.

Relationerna testas nästa vecka

Det följande verkliga provet för båda parternas dialogvilja kommer nästa vecka då Natos och rysslands råd samlas i Bryssel. Mötet blir Rysslands första möjlighet att reagera på besluten under Nato-toppmötet.
President Niinistö säger att han med stort intresse väntar på vad Ryssland lovar att göra för att minska spänningarna och öka flygsäkerheten i Östersjöregionen.
Under sitt besök i Gullranda tog Rysslands president Vladimir Putin fasta på Niinistös förslag om ett avtal att använda transpondrar för att undvika så kallade mörka flygningar.
I offentligheten har det framförts att ryska militärplan inte är utrustade med transpondrar som kunde användas för det här syftet.
– Visst har ryska plan transpondrar, men inte alla, sade Niinistö.
Presidenten poängterade att Putin talade mer allmänt om utrustning för att öka flygsäkerheten.
– Huvudmålet kan uppnås. Det finns även andra sätt att garantera säkerheten för flygningar, sade Niinistö med hänvisning till ansvaret att meddela om planerade flygrutter.

Löfven höll låg profil

Toppmötet som avslutades på lördagen var viktigt också ur partnerskapsländerna Finlands och Sveriges synvinkel.
Utöver Niinistö ingick även försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) och utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Finlands delegation. Enligt Soini var den politiska dialogen det viktigaste för Finland.
Försvarsminister Niinistö underströk också behovet av de olika mötena och den ökade situationskunskapen som de medförde.
– På grund av utvecklingen i Östersjöregionen vill man (i Nato) höra Finlands och Sveriges åsikter. Det passar naturligtvis Finland väl.
Sverige såg ut att ta en klart lägre profil under toppmötet. President Niinistö hade en rad bilaterala möten inbokade medan Sveriges statsminister Stefan Lövfen hade endast ett – med Finlands president.
Efter arbetsmiddagen reste Löfven hem till Sverige utan att tala till medierna. De svenska journalisterna fick nöja sig med att be president Niinistö svara på frågor om middagssamtalen.

ANDRA LÄSER