Analys: Sakta i backarna, det är för dåligt för att vara sant!

Kolla aldrig en lysande story – den kan visa sig vara osann. Så lyder ett gammalt journalistiskt skämt. Förtroende är något medierna har till låns. Var det lite väl lättköpt då vi började tro att fotbolls-VM i Qatar kantas av lik? Och vad säger det om våra fördomar?

KrönikaTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
27.08.2022 07:01 UPPDATERAD 27.08.2022 10:06
Ibland sviker de journalistiska kontrollmekanismerna. Så har det gått till under uppladdningen inför VM i Qatar: medier har aktivt utmålat en brutal blodsport där gästarbetare dör i arbetsolyckor på löpande band, där schaktmaskinerna närmast skyfflar ner lik i massgravar som döljs av gräset på de glänsande, nybyggda arenorna. Alltsammans bottnar i en trasig bullshitradar.
Då Qatar år 2010 utsågs till värd för herrarnas fotbolls-VM senare denna höst spreds en sur stank av korruption över det internationella fotbollsförbundet. Än en gång solkade Fifa ner sitt rykte: dignitärer med blekta tänder tog emot feta kuvert från en absolut monarki till oljestat med minst sagt befläckad meritlista inom mänskliga rättigheter. Landet tillåter varken opposition eller fria val.
Moralpaniken bland fotbollsfansen var ett faktum: Qatar saknar fotbollskultur, och klimatet framtvingar ett mästerskap mitt under den mörkaste årstiden. Det innebär ett ytterligare komprimerat spelschema för storligorna, med uppehåll mitt i säsongen då VM spelas i november och december.

ANDRA LÄSER