Kontula Book City ordnar litterär vandring med Hassan Blasim i östra Helsingfors

Lördagen den 20 augusti ordnas en litterär vandring i den prisbelönta författaren Hassan Blasims fotspår i östra Helsingfors.

Hassan Blasim har bott i Helsingfors och Tammerfors sedan flytten till Finland år 2004. År 2008 debuterade han som författare med novellsamlingen "The Shia's Poisoned Child".
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
09.08.2022 18:23
Under rundturen tar författaren Hassan Blasim deltagarna på en guidad tur genom området mellan köpcentren i Östra centrum och Gårdsbacka – till platser och miljöer som förekommer i hans första roman Allah99 från 2019.
Rundturen pågår mellan klockan 11 och 17 och arrangeras i samband med evenemanget Kontula Book City.
Författaren och filmregissören Blasim (född 1973) är född i Irak och bosatt i Finland sedan 2004.
2014 tilldelades han den brittiska tidningen The Independents pris för årets bästa utländska skönlitterära författare för novellsamlingen The Iraqi Christ (finsk översättning: Irakin Purkkajeesus) som gavs ut året innan. Han blev då historisk som den första novellförfattaren – samt första författare att skriva på arabiska – att ta emot priset.

Utanförskap och makt

Under rundturen i östra Helsingfors kommer Blasim läsa utdrag ur romanen samt tala om sitt författarskap. Efteråt kommer deltagarna få möjlighet att skriva ner sina tankar och reflektioner som dykt upp under vandringen.
– Vi vill lyfta fram den mångfald av litteratur som finns i Finland. Det finns många författare och poeter som skriver på andra språk än finska och svenska, säger Pertti Ylikojola, producent för Kontula Book City.
Språken som talas under den litterära rundturen är arabiska och engelska, och inträdet är gratis.
Det är tredje gången som Kontula Book City ordnas och årets tema är utanförskap, makt och strukturer. En litterär rundvandring med Blasim planerades redan för två år sedan, men ställdes in på grund av coronapandemin.
På fredag den 19 augusti drar också Kontula Urban Film Festival i gång, med en kvällsvisning av den finländsk-somaliska regissören Khadar Ayderus Ahmeds prisbelönta debutfilm Guled & Nasra (2021) i Gårdsbacka.
Filmen som väckt internationellt intresse blev den första finländska film någonsin att visas under kritikerveckan på filmfestivalen i Cannes i fjol.

ANDRA LÄSER