Äldrevården får fler vårdare – men kanske först efter 2023

På torsdagen presenteras ett lagförslag om personaldimensioneringen inom äldrevården. Statsminister Antti Rinne (SDP) har redan sagt att det inte finns pengar för det.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) ska på torsdag presentera ett lagförslag om äldrevården.
SPT
03.10.2019 10:26 UPPDATERAD 03.10.2019 12:00
Under riksdagsvalet 2019 var vården och äldreomsorgen en av de största valfrågorna. Det var i efterdyningarna av att ett flertal fall av vanvård vid privata vårdhem hade uppdagats.
Regeringen har i sitt program gett ett löfte om att äldrevården ska få en bindande minimidimensionering på minst 0,7 vårdare per boende. Antti Rinne (SDP) sade däremot i en paneldiskussion på Kommunmarknaden tidigare i höstas att det inte finns pengar för att uppfylla löftet.
– Vi behöver 4 000 vårdare och läkare till. Det kommer vi inte att kunna förverkliga under denna valperiod, pengarna finns inte för det.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kommer på torsdagen att presentera ett lagförslag som Social- och hälsovårdsministeriet har tagit fram under september månad.
Enligt Helsingin Sanomat skulle det kosta 250 miljoner euro om året att höja dimensioneringen från 0,5 till 0,7 vårdare.

ANDRA LÄSER