Kapten Hiirikoski försöker våga tro att VM kan spelas den här gången

Med tretton VM, tre OS och 356 landskamper på meritlistan har Jenni Hiirikoski sett det mesta inom hockeyn. Men de senaste åren har bjudit på den ena chocken efter den andra. Nu hoppas den finländska lagkaptenen att det är slut på överraskningarna och att damlejonen äntligen får spela VM.

Senast Finland spelade VM blev det silver efter snöpligaste möjliga avslutning. – Vi ska kämpa om medaljer igen. Det är helt klart, säger hockeylandslagets kapten Jenni Hiirikoski. Arkivbild.
Filip Saxén
10.08.2021 11:32 UPPDATERAD 10.08.2021 18:06
Efter att landslagsverksamheten gått på sparlåga och träningsmatcher, träningsturneringar och VM ställts in på grund av coronapandemin ser det äntligen ut som om damlejonen får spela VM.
Då spelarna på tisdagen reser till Calgary i hockeyns hemland Kanada är det för att försvara det smått sensationella VM-silvret som laget vann inför hemmapubliken för över två år sedan.
Det känns som en evighet sedan de finländska spelarna stod på isen, satt i båset och tittade ängsligt på varandra medan de väntade på att den tyska videodomaren skulle komma med det förlösande beskedet att Petra Nieminens mål i finalens förlängning godkänns och att Finland är världsmästare för första gången.
I stället kom alla tiders kalldusch. Målet underkändes och Finland förlorade till slut efter straffar.
Ett silver var också en historisk medalj för ett landslag som fått nöja sig med att stå i skuggan av USA och Kanada.
Och då damlejonen en gång lyckats besegra Kanada och nästan också USA finns det en stark tro i laget på att de kan lyckas med bedriften igen.

Tredje gången gillt?

Då VM kör i gång i slutet av augusti finns det många frågetecken hängande i luften.
Det största och kanske mest oroande är om VM kommer att kunna genomföras som planerat.
Våren 2020 ställdes VM in på grund av coronaviruset och tidigare i vår var laget redan på väg mot flygplatsen då de nåddes av beskedet att VM inte kan spelas enligt den planerade tidtabellen.
Blir det tredje gången gillt och hur svårt är det att förbereda sig för ett VM som spelas i augusti då spelarna normalt är inne i den hektiska försäsongen där formen och samspelet definitivt inte är på topp?
– Det är klart att det finns en liten oro för att VM kan ställas in igen. För oss spelare gäller det att bara leva här och nu och göra allt så bra som möjligt. Vi ska bara koncentrera oss på det vi kan påverka, säger lagets kapten Jenni Hiirikoski.
Med åtta VM-debutanter i laget axlar Hiirikoski ett stort ansvar tillsammans med de övriga rutinerade spelarna. Det är inte bara de vanliga kaptensuppgifterna som tar upp 34-åringens tid och energi. Hon ska dessutom se till att det öppna kommunikationsklimatet som landslagstränaren Pasi Mustonen skapat tillsammans med spelarna fungerar.
Jenni Hiirikoski (i mitten) ser fram emot att få spela tävlingsmatcher efter en lång paus. Här firar hon ett finländskt mål tillsammans med Michelle Karvinen och Ella Viitasuo under hemma-VM 2019.
– Det finns säkert mycket tankar och funderingar bland alla spelare och vi ska se till att vi kan prata om allt öppet och ärligt med varandra. Om någon känner oro för något talar vi öppet om det. Vi har en stark sammanhållning och är ett starkt team som bär oro, svårigheter och glädje tillsammans, berättar Hiirikoski.
Hon är inte ett dugg orolig för att det finländska laget inte skulle vara redo att spela på hög nivå då pucken släpps i isen den 21 augusti.
– Jag är van att träna på is på somrarna. Det jag sett av laget visar att vi är i form. Vi hade läger i juni och så har vi haft läger nu inför VM. Alla har tränat bra och vi är ivriga över att äntligen få spela efter en lång paus, säger hon.
Finland spelar i A-gruppen i VM tillsammans med de övriga bättre lagen. Damlejonen, Kanada, USA, Ryssland och Schweiz möts i en enkel serie varifrån alla går vidare till kvartsfinal tillsammans med de tre främsta lagen i grupp B.
– Vi ska kämpa om medaljer igen. Det är helt klart, slår Hiirikoski fast.

Damlejonens resa till VM

Damlejonen spelar VM i Calgary 21.8–1.9.
26-31.7 Läger i Vierumäki.
3.8–9.8 Läger i Vierumäki, VM-bubblan inleddes. Tre coronatester under lägret.
10.8 Flyg från Helsingfors-Vanda till Calgary. Coronatest vid ankomst.
11–16.8 Karantän på hotellet med tre coronatester.
19.8 träningsmatch mot Kanada.
21.8 VM inleds.
Lördag 21.8. kl. 1.00 Kanada–Finland.
Måndag 23.8 kl. 4.30 Finland–USA.
Onsdag 25.8 kl. 21.00 Ryssland–Finland.
Torsdag 26.8 kl. 21.00 Finland–Schweiz.
Lördag 28.8 kl. 19 och kl. 22.30.
Söndag 29.8 kl. 2.00 och 5.30.
Måndag 30.8 kl. 22.00.
Tisdag 31.8 kl. 2.00.
Tisdag 31.8 kl. 22.30.
Onsdag 1.9 kl. 2.30.
Finlands samtliga matcher, semifinaler, bronsmatch och final direktsänds på TV5 med svenskt referat.

ANDRA LÄSER