Drottning Elisabeth begravs den 19 september – kung Charles formellt utnämnd

Med pompa, ståt och traditionell symbolik har kung Charles formellt tillkännagivits som Storbritanniens nya regent. – Jag är djupt medveten om det stora arv och de plikter och tunga ansvar som nu lämnas över till mig, säger kung Charles III.

Charles III talar efter att ha utnämnts till kung. Äldste sonen, prins William, och drottninggemål Camilla flankerar kungen.
10.09.2022 08:57 UPPDATERAD 10.09.2022 19:41
Kort efter klockan 10, lokal tid, gav parlamentsledamoten Penny Mordaunt beskedet: "Prins Charles Philip Arthur George är nu kung Charles III".
Enligt kung Charles exemplifierade hans mamma drottning Elizabeth ett "osjälviskt tjänande".
– Min mors regeringstid var oöverträffad i dess varaktighet och hängivenhet. Även när vi sörjer tackar vi för detta trogna liv. Jag är djupt medveten om det stora arv och de plikter och tunga ansvar som nu lämnas över till mig, sade han.
Det är första gången ceremonin sker sedan 1952, då Elisabeth II tillkännagavs som drottning.
En av kungens första uppgifter blev att utnämna drottningens begravningsdag till nationell helgdag.
Under kvällen kom det officiella beskedet att den hålls måndagen den 19 september.

Salut och orkester

Tillkännagivandet om en ny brittisk regent gjordes av ett speciellt råd, "The Accession Council", ungefär rådet för trontillträdande, som bland annat består av premiärministern och äldre parlamentsledamöter. Rådet har runt 700 medlemmar.
I samband med tillkännagivandet blev kung Charles son William prins av Wales – den titel som Charles tidigare bar.
Efter lördagens utnämning sköts salut och en militärorkester spelade en vers ur den brittiska nationalsången. Kungen fortsatte därefter dagen med att möta en lång rad digniteter, bland dem premiärminister Liz Truss och ärkebiskopen av Canterbury, enligt BBC.

Officiell kröning tar tid

Tillkännagivandet är endast ceremoniellt – Charles III blev automatiskt monark vid drottningens bortgång i torsdags. På lördagen kungjordes även att drottningens begravning, som tros hållas runt den 19 september, blir en allmän helgdag i Storbritannien.
Den officiella kröningen av Charles kommer dock, på grund av de många förberedelser som krävs, att ta längre tid. Elizabeth blev drottning i februari 1952, men kröntes först i juni 1953.
Som kung är Charles ledare för Samväldet – en mellanstatlig organisation bestående av 56 länder och 2,4 miljarder människor. För 14 av länderna – samt Storbritannien – är kung Charles nu statschef.
Även i Kanadas huvudstad Ottawa hördes på lördagen salut, en 21 skott lång sådan, när Charles formellt utsågs till statsöverhuvud i landet.

Fakta | Brittiska kungafamiljen

Drottning Elizabeth II hade fyra barn, åtta barnbarn och tolv barnbarnsbarn.
Charles III, drottningens äldsta son. Gift med Camilla, tidigare hertiginna av Cornwall. Hon väntas få titeln queen consort (drottninggemål).
Prinsessan Anne (princess royal) är drottningens andra barn och enda dotter. Hon är gift med viceamiral Timothy Laurence. Prinsessan har två barn från sitt första äktenskap.
Prins Andrew (hertig av York) är drottningens tredje barn. Han avsade sig alla uppdrag som "arbetande kunglighet" 2019 efter en kontroversiell tv-intervju i programmet Newsnight. Andrew har två barn med sin tidigare fru.
Prins Edward (earl av Wessex) är hennes yngste son. Gift med Sophie, två barn i äktenskapet.
Kung Charles har två barn.
Tronarvingen prins William (hertig av Cambridge) är Charles äldste son i äktenskapet med första frun Diana (prinsessa av Wales). Prins William är gift med Catherine. Paret har tre barn: prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.
Charles yngste son prins Harry (hertig av Sussex) och dennes fru Meghan lever i USA. Paret har två barn, prins Archie och prinsessan Lilibet.
Källor: NE och BBC
Källa: TT

ANDRA LÄSER