Orosmoln över OS i Tokyo – men fotbolls-EM utgör ingen risk

Hur 70 000 fotbollssupportrar inklämda på en fotbollsstadion är mindre riskfyllt än att ha 10 000 deltagare i en OS-bubbla i Tokyo övergår mitt förstånd.

Den japanska OS-chefen Seiko Hashimoto har försäkrat att OS i Tokyo kan ordnas tryggt.
08.06.2021 12:20 UPPDATERAD 08.06.2021 16:53
Samtidigt som idrottsutövarna förbereder sig för OS, och IOK-cheferna försäkrar att sommarspelen kan ordnas som planerat i Tokyo, målar experterna upp skräckscenarier. Då tiotusentals idrottsutövare, funktionärer och tränare från 205 länder samlas i Japan går det förstås inte att utesluta ett nytt virusutbrott.
Enligt en enkät som utfördes av Kyodo News i maj är 60 procent av invånarna emot att OS ordnas i Tokyo i juli-augusti som planerat. Nästan 90 procent är oroade över att OS leder till att coronaviruset sprider sig med förnyad kraft.
Under de senaste veckorna har smittsiffrorna i Japan sjunkit snabbt. Under måndagen rapporterades 1 205 nya covidfall, enligt Johns Hopkins Universitys statistik. Japans befolkningsmängd är cirka 126 miljoner. Endast drygt 3 procent av befolkningen har fått två vaccindoser. Tokyo befinner sig fortfarande i undantagstillstånd.

ANDRA LÄSER