HIFK förstärker med finlandssvensk VM-spelare – Nilsson byter Kuopio mot Helsingfors

Landslagsspelaren Matilda Nilsson kallar sin nya klubb HIFK för sitt andliga hem.

Landslagsspelaren Matilda Nilsson är klar för spel i HIFK.
HIFK förstärker sitt lag med en av ligans bästa spelare. Finlandssvenska Matilda Nilsson har skrivit på för vårens bronslag och tillför en enorm mängd kunnande och styrka till rödtröjorna.
IFK avslutade säsongen 2020–21 med att besegra Ilves i bronsmatchen med 2-1. Säsongen var på alla sätt lyckad för laget som tog steget upp till ligan så sent som våren 2019. På ett par säsonger har IFK etablerat sig i ligan och då landslagsspelaren och VM-aktuella Nilsson nu ansluter till truppen ser laget ut att vara redo att ta följande steg i utvecklingen.
Nilsson har spelat åtta säsonger i damligan och stått för 177 mål, 150 assist och 327 poäng på 216 matcher i KalPa-dressen. Säsongen 2020–21 avslutade hon med att spela finaler mot Kiekko-Espoo. Nilsson och hennes lagkamrater var tvungna att nöja sig med silver.
– Jag har alltid gillat vad jag sett i IFK och jag uppskattar den arbetsmoral som finns i laget, säger Nilsson i en video på klubbens hemsida.
– Det här laget är mycket internationellt och som finlandssvensk kommer jag säkert att få tala svenska i laget och känna mig hemma här.
Den Kyrkslättbördiga hockeyspelaren var ett eftertraktat namn på spelarmarknaden efter de starka säsongerna i KalPa. Klubbar både i Finland och i Sverige visade intresse för henne inför kommande säsong men 24-åringen valde IFK.
Nilsson berättar att hon fick sitt första säsongkort till IFK som tvååring och att klubben alltid haft en speciell plats i hennes hjärta.
– Jag kommer till mitt andliga hem. Jag väntar väldigt mycket på att få inleda säsongen med klubben, säger hon.
Nilsson kommer att få en ledande roll i laget där Michaela Pejzlova, Clara Rozier, Emmanuelle Passard och Karoliina Rantamäki varit de ledande spelarna i offensiven.
– Nilsson har varit en av ligans bästa spelare flera säsonger redan och speciellt hennes offensiva spel är exceptionellt bra. Hon är den sista pusselbiten i lagbygget, säger lagets tränare Saara Niemi.
Nilsson har tagits ut till VM-laget både våren 2020 och 2021. Båda åren har turneringen inte blivit av på grund av coronapandemin. Det senaste beskedet är att VM ska avgöras i Calgary i Kanada i slutet av augusti. Nilsson är en av spelarna som reser över Atlanten för att försvara de blåvita färgerna i VM.
IFK värvade landslagsanfallaren Julia Liikala från HPK tidigare i vår. Också Liikala är med i VM-laget.

ANDRA LÄSER