Släktforskning lockade folk till Arbis – så hittar du information om soldater i släkten

Uppemot 150 personer deltog på släktforskningsdagen på Arbis i Helsingfors. Huvudrollen var vikt åt professor Lars Erickson Wolke.

Vill man hitta information om soldater eller officerare i släkten så är det skäl att börja vid Riksarkivet eller Krigsarkivet, enligt professor Lars Erickson Wolke.
19.10.2019 18:30 UPPDATERAD 20.10.2019 15:49
Lars Erickson Wolke har nästan 20 år bakom sig på Krigsarkivet i Stockholm. Sedan 2000 har han jobbat för Försvarshögskolan i Sverige, som lärare och tillförordnad professor.
Han har skrivit ett antal böcker, de flesta med anknytning till den svenska krigsmakten, i synnerhet under tiden då Sverige var en stormakt.
Finlands kontribution i den svenska krigsmakten är väldokumenterad då Finland fram till 1809 var en del av det svenska riket.
– Vill man hitta information om soldater eller officerare i släkten så är det skäl att börja vid Riksarkivet eller Krigsarkivet. Och det spelar ingen roll om soldaten var från den finska sidan eller den svenska. Informationen är lika uttömmande eller knapphändig oavsett, säger Erickson Wolke.
– Informationen om soldaterna kan stundtals vara rätt knapphändig. Soldater som tagit värvning i krigstid finns det inte särskilt mycket skrivet om. Det fanns helt enkelt inte tid. I fredstid är uppgifterna utförligare.
Förutom Erickspon Wolkes föredrag bjöd släktforskardagen på presentationer från släktforskarföreningarna i Lovisa, Borgå, Sjundeå, Raseborg, Hangö och Helsingfors.
Bland talarna märktes också Christer Kuvaja från Genealogiska Samfundet i Finland samt ordförande Peter Ragnvaldsson från Helsingfors släktforskare.
Helsingfors Släktforskare r.f. var arrangör för tillställningen.

ANDRA LÄSER