När de polska bönderna dansade hela vägen in i drottningens salong

Som ingen annan trollade Chopin fram fantastiska polonäser och mazurkor på löpande band, men vad var bakgrunden till denna hype?

16.12.2020 07:32 UPPDATERAD 16.12.2020 08:44
När vi skriver historia brukar det låta ungefär så här: ur ingenting kom plötsligt ett geni som förändrade allt. Sen gjorde alla likadant tills nästa geni kom, och på det sättet fick vi våra epoker.
I själva verket är historien precis som vår egen tid full av olika rörelser, av mainstream och subkulturer som byts ut, och ibland kommer någon som är riktigt bra på något, precis då andra sett till att det blivit trendigt. Så var det för den polske pianisten och kompositören Frédéric Chopin. När hela Europa ville ha polonäser och mazurkor kunde han som ingen annan leverera fantastiska sådana. Men hur kom det sig att alla ville dansa i tretakt just då? Vi backar ett par decennier för att se vad som ledde fram till denna hype och finner där en megastjärna vars liv i mångt och mycket förebådade Chopins: Maria Szymanowska.
Hon föddes i Warszawa 1789 (21 år före Chopin) och fick en vanlig start på livet för en privilegierad tjej: en flott humanistisk utbildning, extra påkostad undervisning i klaverspel och komposition, en statusfylld äktenskapsmatchning och raskt tre barn.

ANDRA LÄSER