Moomin Characters avvisar påståenden om bristande moral

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförstående till konstsamlaren Wenzel Hagelstams kritik om bristande moral i hanteringen av den specialdesignade muminmuggen.

De specialdesignade muminmuggarna hade en strykande åtgång i Forum i Helsingfors på torsdagen.
– Jag har svårt att förstå vad han menar. Muminmuggen är ju inte ett samlarobjekt där vi skulle eftersträva ett högt värde som är kopplat till någon spekulation. Det är en mugg som har sålts till ett skäligt pris och muggen används för att dricka kaffe eller te. Så enkelt är det, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström.
Enligt Kråkström handlar det om en serietillverkad mugg som har framställts i industriell skala och därför kan muggen per definition inte bli ett dyrt samlarobjekt.

Hur många muggar har tillverkats för torsdagens försäljning?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har ingen susning om det. Det måste du fråga Fiskars. Vi har som ägare av licensavtalet gett grönt ljus för att muggen tillverkas av Fiskars. Tove Jansson gav sitt tillstånd för att tillverka muminmuggarna på 1980-talet och i det avtalet preciserar man inte hur många muggar som får tillverkas, säger Kråkström.

Hur ställer du dig till den masshysteri som omger släppet av muggen?

– Tove Jansson hade säkert ställt sig lite frågande till den hysteri som florerar kring det här, men vi kan ju inte göra något åt det att det finns väldigt många människor som vill köpa en mugg.
SPT lyckades inte nå Fiskars nyckelpersoner för en kommentar på torsdagskvällen.
Läs också: Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda
ANDRA LÄSER