100 får jobb på Saab i Tammerfors – ska utveckla system för elektronisk krigföring

"Min familj har täta band till Finland. Det här är ett naturligt steg när det gäller att ta det finsk-svenska samarbetet ytterligare en nivå framåt", säger Marcus Wallenberg om det nya teknologicentret som öppnar i Tammerfors. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Försvarsmaterielkoncernen Saab fortsätter sin charmräd i Finland som inleddes i fjol då man startade ett forskningscenter i Otnäs. I dag hälsade Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe på och berättade om nästa storsatsning – ett teknologicenter med jobb för 100 experter på mikrovågor och radarteknik.

Hela Saabs ledargarnityr med styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe i spetsen fanns på plats på bolagets Helsingforskontor för att avslöja koncernens nya storsatsning i Finland – ett teknologicenter i Tammerfors med jobb för hundra finska ingenjörer som ska ägna sig åt att utveckla sensorer som behövs för elektronisk krigföring även kallat telekrigföring.

Marcus Wallenberg: Täta band till Finland

– Min familj har täta band till Finland. Det här är ett naturligt steg när det gäller att ta det finsk-svenska samarbetet ytterligare en nivå framåt, säger Marcus Wallenberg.

Efter att teknologicentret startade i november i fjol, har man anställt 12 personer till kontoret i Tammerfors. Inom 3-4 år är det meningen att teknologicentret ska ha 100 anställda.

Håkan Buskhe uppskattar att Saab de närmaste fem åren kommer att investera mellan 50 och 70 miljoner euro i centret.

Nyligen fick Saab en beställning värd 100 miljoner euro för att leverera nya system till finska marinens robotbåtar och det är välkänt att Saabs jaktplan Gripen finns med bland finalisterna då Försvarsmakten sållar fram en efterträdare till flygvapnets trotjänare F/A-18 Hornet. Det är inte första gången som industriklanen Wallenberg försöker sälja jaktplan i Finland: I samband med att de nuvarande Hornet-planen införskaffades, försökte Wallenberg få Finland att köpa Jas, men det gick inte vägen.

Vid onsdagens presskonferens står en miniatyr av Saabs Gripen placerad mitt framför Wallenberg och Buskhe. Men Håkan Buskhe säger att det inte finns någon direkt koppling mellan det nya teknologicentret i Tammerfors och Saabs förhoppningar om att Finland ska välja Gripen.

Finns det då en risk att Saab stänger det nya teknologicentret i Tammerfors år 2021 då det slutliga beslutet om nästa jaktplan ska tas?

– Nej, de här sakerna hänger inte ihop. Vi utgår ifrån industriella behov och startar centret för att Saab behöver fler ingenjörer som är inriktade på mikrovågor. Finland råkar ha den expertisen, säger Buskhe.

Marcus Wallenberg formulerar sig något annorlunda.

– Vi inser att ett land som står inför stora försvarsbeslut tycker att det är viktigt att den som levererar materielen är redo att förbinda sig.

Sensorer för jaktplan och örlogsfartyg

De anställda i Tammerfors kommer bland annat att utveckla sensorer för jaktplanet Gripen. I huvudsak ska teknologicentret ägna sig åt att ta fram passiva sensorer, det vill säga apparatur som används för att flygplan, fartyg eller fordon obemärkt ska kunna luska ut vilken typ av motståndare eller vapensystem som de har att göra med. I viss utsträckning är det också meningen att det nya teknologicentret ska utveckla aktiva sensorer. Sådana kan till exempel användas för att störa motståndarens signaler eller möjlighet att upptäcka andra. Aktiva sensorer kan också användas till att göra motståndarens system obrukbara.

Eftersom det nya teknologicentrets viktigaste kunder finns hos finska försvarsmakten, men också hos andra länders försvarsmyndigheter, är säkerhetskontrollen hård. Alla som anställs kollas upp av finska Skyddspolisen och Försvarsmakten som ger grönt ljus innan de börjar jobba.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning