100 dagar till fotbolls-EM – detta vet vi nu

Det är fortfarande oklart var och hur fotbolls-EM ska ordnas. Arkivbild på Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo och Lukas Hradecky. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Om 100 dagar ska sommarens fotbollsfest sparka i gång på Olympiastadion i Rom. Men herrarnas EM-slutspel omgärdas fortsatt av många frågetecken.

Planen står fast – EM ska spelas i tolv länder

För första gången i turneringens 61-åriga historia sprids mästerskapet ut över Europa, till inte mindre än tolv olika länder. Sedan coronapandemin bröt ut har frågan blivit särskilt het. Det har funnits uppgifter om att det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) vill flytta hela slutspelet till Ryssland för att enklare kunna skapa en mästerskapsbubbla.

Och häromdagen gav sig den brittiske premiärministern Boris Johnson in i diskussionen.

– Semifinalerna och finalen ska redan spelas här (på Wembley). Om de vill att vi ska hålla fler matcher så är vi definitivt redo för det men det är Uefas beslut, sade Johnson till tidningen The Sun.

Men svenske förbundsbasen Karl-Erik Nilsson, som sitter i Uefas ledning, sade nyligen till DN att "det aldrig funnits någon substans" i uppgifterna om att flytta EM till ett land. Nilssons polske kollega Zbigniew Boniek hävdar till och med att det är en fördel att sprida ut mästerskapet.

– Då man kan vara mer flexibel i en sån här svår tid, säger Boniek.

Även Uefas medicinske rådgivare Daniel Koch anser att det är en fördel med många arrangörsländer om någon faller bort.

Spelorterna: Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Glasgow, London, München, Rom och S:t Petersburg.

Uefa hoppas på publik

De europeiska storligorna, liksom Champions League och Europa League, tillåter i nuläget ingen publik på matcherna. Ryssland är ett undantag, med uppemot 10 000 åskådare på ligamatcherna. Men planer finns för att låta publiken återvända till arenorna i slutet av säsongen. Den brittiska regeringen meddelade nyligen att man vill delvis öppna upp idrottsarenorna i mitten av maj. I så fall kommer Premier League-arenorna, vars kapacitet är åtminstone 40 000, tillåtas släppa in 10 000 åskådare lagom till säsongsavslutningen – en indikation om hur det skulle kunna se ut i EM.

Uefa vill förstås gärna släppa in åskådare på matcherna, men det är ingen enkel sak när olika länder har olika restriktioner – och de snabbt kan ändras.

Därför är det troligt att publiktaket i EM kommer att variera beroende på land.

"Fans är en så stor del av vad som gör fotbollen speciell och det gäller EM lika mycket som alla andra matcher", sade Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett uttalande i slutet av januari.

I början av april väntas Uefa ge besked i publikfrågan, uppger Reuters.

Därför kan turneringen inte flyttas eller ställas in

Fotbollskalendern 2022 är redan fulltecknad med damernas EM i England i juli – som redan skjutits upp en gång – och herrarnas VM i Qatar i december. Ställa in turneringen har Uefa knappast råd med med tanke på vad det skulle innebära i form av förlorade tv-intäkter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning