100-årsfesten börjar om 30 dagar

Alla med! Temat för jubileumsåret är Tillsammans och arrangörerna väntar sig tiotusentals människor till området runt Tölöviken på nyårsafton. Bilden är från firandet av Finlands ishockeyguld 2011. Bild: Finland100/Juha Metso

På nyårsafton går startskottet för firandet av Finland 100 år. Det ska ske synligt mitt i huvudstaden, med gatufest på Medborgartorget och dans på Mannerheimvägen.

En av målsättningarna med firandet av Finland 100 år är att stärka medborgarnas känsla av gemenskap. Det ska ske genom ett digert program under hela feståret 2017, runtom i hela landet och med fokus på temat Tillsammans.

– Det här kommer att bli Finlands stora festår och vi vill öppna det så att det syns. Vi finländare är "aftonfirare" så vad passar väl bättre än att inleda firandet redan på nyårsafton? Festligheterna sker på folkets eget torg, Medborgarplatsen, och kablas ut till resten av landet och världen via Yles kanaler, säger Paula Lehtomäki, ordförande för Finland100-styrelsen.

Att nyårsfirandet nu för första gången flyttar bort från Senatstorget till Medborgarplatsen är en stor förändring för arrangörerna och Helsingfors stad.

– Det här blir den perfekta platsen för festen, i hjärtat av Helsingfors, inringat av forna presidenters statyer och rakt framför Riksdagshuset. Vi förväntar oss en välbesökt fest och tiotusentals deltagare, säger huvudproducent Ossi Luoto.

Festen kommer att pågå i tretton timmar i området omkring Tölöviken, innanför triangeln Tölö sporthall, konstmuseet HAM och Isparken på Järnvägstorget. Programpunkter finns på tjugo olika adresser och det pågår från klockan 12 på nyårsafton till en timme över midnatt.

Inhemska artister

Och själva programmet? Ja, man kan välja mellan allt från olika pysselverkstäder för barn till Tavastias lördagsdisco som dansas på Mannerheimvägen.

– Vi kommer att stänga av Mannerheimvägen för biltrafik cirka klockan 20 på kvällen. Därefter förvandlas gatan till en gigantisk dansbana, som sträcker ut sig mellan Riksdagshuset och den stora scenen, som byggs mellan det gamla tegelmagasinet och Sanoma-huset, skissar Luoto upp nyårsaftonens nya festplats.

Listan på artister som uppträder under kvällen är lång. Man har lyckats engagera rad favoritartister som Robin, Alma, Samuli Edelman, Paula Koivuniemi, Michael Monroe, Remu, Paleface, Jenni Vartiainen, Fork, Olavi Uusivirta, Tiisu, Lauri Tähkä, Frida Andersson, Iiro Rantala och Darude. Musikuppträdande kommer att varvas med nycirkus och tal av statsminister Juha Sipilä.

Nyårsfesten är ändå bara startskottet för ett helt år kantat av fester och evenemang. Statsrådets kansli, som koordinerar alla Finland100-tillställningar, har redan prickat in 2 500 projekt som ska genomföras under 2017.

– Temat är som sagt Tillsammans och dessa projekt är planerade av finländare i hela landet, för alla som bor i Finland eller är Finlands vänner. Nu i vinter börjar vi med en rad evenemang som fokuserar på snö och vinter. Vi hoppas att varje finländare under året ska ha möjlighet att delta i åtminstone ett intressant Finland100-evenemang, säger Lehtomäki.

"Alla vill fira"

Enligt en undersökning som statsrådet låtit beställa av Statistikcentralen vill 97 procent av finländarna uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum på något sätt.

– I början av året startar vi flera större landsomfattande projekt, som Hela Finland dansar, det riktar sig både till redan danskunniga och ännu inte danskunniga. Den 4 februari firar vi den första av fyra Naturens dagar och senare samma månad ordnas skid-VM i Lahtis. Under året kommer också andra internationella stora mästerskap att avgöras i Finland, berättar Lehtomäki om det kommande årets program.

Yle är en av huvudarrangörerna för Finland 100 och kommer att visa ett stort antal program, dokumentärer, dramaserier, slow-tv och idrottsprogram om och kring hundraåringen. Alla program kommer att samlas på en ny kanal, som öppnas på Arenan och är tillgänglig globalt, så att också Finlansvänner världen över kan ta del av festligheterna via sin dator.

– Alla evenemang är i slutändan lokala och bara ett begränsat antal personer kan närvara vid dem. Men Yle kommer att med tv:ns hjälp göra dem nationella, säger Yles utvecklingsdirektör Ismo Silvo.

Hela programmet för Finland 100 finns på den tvåspråkiga webbsidan suomifinland100.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning