100 år sedan första världskriget tog slut - i dag hedras offren

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron vid förstavärldskrigsmonumentet i Thiepval i norra Frankrike. Bild: Lehtikuva-AFP/Francois Mori

Miljontals människor dog i första världskrigets fasor. Hundra år har gått sedan krigsslutet – i dag hedrar världsledare offren vid Triumfbågen i Paris.– Den här dagen handlar inte bara om att minnas, den manar också till handling, säger tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

– Vi minns hjältarna som förlorade sina liv i skyttegravarnas fasa. När solen går ned över 100 år av hågkomst kommer vi aldrig att glömma deras uppoffringar, sade Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt nyhetsbyrån Reuters när hon i fredags besökte Mons i södra Belgien för att hedra de döda.

Just i Mons ligger märkligt nog både den förste och den siste britt som stupade i kriget. John Parr föll den 21 augusti 1914. George Ellison stupade bara 1,5 timme före vapenvilan den 11 november 1918.

– Att deras gravar ligger intill varandra är en passande och stark symbol för det eviga bandet mellan dem och alla deltagare i de väpnade styrkor som gav sina liv för att försvara vad vi håller kärt, sade May.

Vid Triumfbågen

Ceremonierna under söndagen hålls vid Okände soldatens grav under Triumfbågen i centrala Paris. Vid president Emmanuel Macrons sida kommer finnas bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdogan.

Putin och Trump väntas hålla ett kortare samtal i samband med den lunch som Macron sedan arrangerar i Élyséepalatset. Därefter åker merparten av ledarna vidare till det fredsforum i Paris som Macron hoppas göra till ett årligt återkommande evenemang.

Första världskriget utkämpades mellan den 28 juli 1914 och den 11 november 1918.

Två allianser stod mot varandra, centralmakterna som bestod av Tyskland, Österrike-Ungern, Osmanska riket och deras allierade, och ententen som bestod av Frankrike, Ryssland och Storbritannien med allierade. USA gick med på ententens sida 1917.

Tyskland lyckades besegra flera av sina opponenter, bland andra Ryssland, vars arméer kollapsade 1917. Men man kunde i slutändan inte stå emot den samlade kraften hos västmakterna. I november 1918 tvingades den tyska arméledningen kapitulera för övermakten.

Fyra kejsardömen/imperier föll som ett resultat av kriget, det tyska, det österrikiska, det ryska och det osmanska.

Omkring 10 miljoner soldater stupade under första världskriget. Av dessa föll 3,8 miljoner på västfronten, i norra Frankrike och Belgien. Cirka 3,6 miljoner soldater dödades på östfronten, 1,2 miljoner i norra Italien, drygt en halv miljon på Balkan och nästan 800 000 på krigsskådeplatserna i Mellanöstern.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning