10 stopp i Berlin: Från Eisbein till vårrullar

Brandenburger Tor är det mest kända landmärket i Berlin och har haft stor symbolisk betydelse genom åren. Bild: Anci Holm

För dem som gillar rejäla portioner med stora köttstycken och korv är Berlin, currywurstens huvudstad, rena himmelriket. Men bland de drygt 16 000 restaurangerna finns något för alla. Berlin är en smältdegel av många olika kulturer som visar upp sitt bästa kök i stadsdelar med olika karaktär. En matresa i Berlin är en resa i många länder – även i Tyskland, vars rykte som matland nog är oförtjänt dåligt. Vi guidar till tio krogar i den tyska huvudstaden.

Eisbein (även haxe) är en tysk klassiker. I Berlin serveras fläskläggen med surkål och ärtpuré. Bild: Anci Holm

1. Metzer Eck

Kneipen i hörnet av Metzer Strasse är Berlins äldsta familjerestaurang, den som varit längst i samma familjs ägo. Metzer Eck öppnade 1913. Kneipen har genomlevt två världskrig, Weimarrepublik och DDR men inredningen verkar inte ha förändrats nämnvärt genom åren. Utanför på gatan står en rollator och därinne sitter ett gäng stammisar. Menyn är genuint tysk. Jag tar mod till mig och beställer Eisbein, fläsklägg, som också kallas Haxe i vissa delar av Tyskland. En skrämmande stor portion bärs in och tur är att jag är vrålhungrig. Berliner style med surkål och ärtpuré med knapriga baconflarn blir det ett riktigt skrovmål. Sköljs ner med husets öl.

Metzer Str. 33, metzer-eck.de

Zeit für Brot är ett populärt frukostställe i trendiga Mitte. Bild: Anci Holm

2. Zeit für Brot

Mitte, hjärtat av det forna Östberlin, är stadens hippaste del. Här bland märkesbutiker och young professionals hittar man de moderna restaurangerna, det ekologiska och det som är inne för dagen. Berlins krogliv är i ständig rörelse, ena dagen inne, nästa ute. Många börjar i alla fall sin dag med en rejäl frukost av fullkornsbröd, müsli med färska bär och en latte på Zeit für Brot, tid för bröd. Vid disken trängs frukostgäster och brödköpare. Gott är det. Tyskarna kan det här med bröd. Fullproppade med korn och nötter behöver brödskivorna knappt något pålägg.

Alte Schönhauser Str. 4, zeitfuerbrot.com

Currywurst är antagligen den maträtt som mest förknippas med Berlin. Bild: Anci Holm

3. 1840

Har man varit i Berlin och missat currywurst har man kanske inte missat så mycket, men det hör ju till att smaka denna lokala specialitet till vars ära det också finns ett museum. (Vissa hävdar dock att currywursten uppfanns i Hamburg!) Currywurst är alltså korv av svinkött, bratwurst, som serveras med mycket ketchup och currypulver alternativt ketchup som redan kryddats med curry. Bästa currywursten får man på någon av Imbiss korvkiosker, men den finns i princip på alla traditionellt tyska restauranger. Förr eller senare passerar man Hackescher Markt och vi slinker in på 1840, en av ölhallarna där. Jag får in min currywurst utan tarm med pommes frites. Den kan också serveras i tarm eller med bröd. Minus curryn är det här det närmaste jag varit en grillpanna från Korv-Görans på väldigt länge.

Am Zwirngraben 8, berlin-1840.de

Modern mat serveras på Lokal. Ostron med rödbetor är både vackert och gott. Bild: Anci Holm

Fluffig ostkaka avrundar måltiden på Lokal. Bild: Anci Holm

4. Lokal

Tysk mat är inte bara stora portioner av kött och korv. Det finns i Berlin en uppsjö moderna tyska restauranger med innovativ mat. En sådan är Lokal som hållit stånd i matbloggarnas topp sedan starten 2012. En anspråkslöst möblerad bistro, populärt och trångt men charmigt och fokus ligger på den fantasifulla maten. Ännu mer anspråkslös är exteriören. När restaurangen är stängd ser man knappt att den finns. Menyn är varierande och säsongsanpassad och Lokal var en av de första att satsa på regionala råvaror. Det finns alltid en vegetarisk rätt på menyn. Förrätt blir ostron, här serverade med något så originellt som rödbetor, mynta, haverrot, som också brukar kallas vegetariska ostron, och vilda örter. Till varmrätt väljer vi fasan med morot, linser, grönkål, kvitten och torkade plommon. Avrundat med en ostkaka med hallonglass blev det här resans festmåltid.

Linienstraße 160

Umpaumpa till wursten bjuds på Hofbräu Berlin. Bild: Anci Holm

5. Hofbräu Berlin

Har nattlivet varit hårt och uppvaknandet sent kan en söndagsbrunch vara det man vill ha. Och ibland tar man första bästa ställe. Det visar sig i det här fallet vara ett sydtyskt värdshus som dukat upp dignande bord av lax, korvar, kringlor, surkål, bakverk, soppor, mer än man klarar av. Ölet flödar mitt på dagen, serveringspersonalen är klädd i lederhosen och när det spelas blåsmusik om än i ett tvåmannaband går jag och hämtar mer vitkorv. Laddar för vandringen bort till Brandenburger Tor längs Karl Liebknechtstrasse och Unter den Linden. Väldigt typiskt för Berlin är de enormt långa gatorna som skär genom stan men byter namn titt som tätt.

Karl-Liebknecht-Str. 30, berlin-hofbraeu.de

Entrecote med pommes frites och bea är en av paradrätterna på Paris Bar. Bild: Anci Holm

6. Paris bar

Före Tysklands enande var Västberlin en tillflykt för unga, konstnärer, bohemer och de som ville leva ett alternativt liv i en enklav – och slippa militärtjänst. Ofta hade konstnärerna inte pengar så man betalade sina måltider på krogarna med sin konst. På Paris bar, en rekommenderad fransk krog vid franskdominerade Savignyplatz, är väggarna belamrade med konstverk. I övrigt i dag en klassisk fransman med lagom högdragen personal, välklädda gäster och franska specialiteter på menyn. Löksoppa är en populär förrätt liksom entrecôte med pommes frites och guldgul len bearnaisesås som huvudrätt. Franska eleganta pommes här och inte de tyska kantiga.

Kantstraße 152, parisbar.net

På Felix Austria får man en av stans bästa wienerschnitzlar (här den lilla) eller till exempel korvtallrik med senapsvariationer, pepparrot och surkål. Bild: Anci Holm

7. Felix Austria

Mitt emot Marheinekehalle, saluhall och mattempel i stadsdelen Kreuzberg, gör vi ett besök i Österrike. Felix Austria är en institution, det är chabby chick i original och på österrikiskt manér är den finaste salongen för rökande matgäster. Här är det också köttbaserad kost som gäller. Bland annat Leberkäs (köttpastej), en av Berlins bästa wienerschnitzlar och korvar som kryddig debreziner och käsekrainer som innehåller ost. Och har man vant sig vid att tala om Kartofel så heter potatisen här Erdäpfel. Riktigt gott och ett rustikt ställe. Och som vanligt i Berlin behöver man inte betala sig sjuk för en rejäl måltid. Maten är oftast billig, men framför allt är procenten på öl och vin inte hutlös.

Bergmannstraße 26, felixaustria.de

Südblock i Kreuzberg är ett avslappnat ställe för alla dagens måltider, barhäng eller disco. Bild: Anci Holm

8. Südblock

Kreuzberg, X-berg, är en av de fattigaste, mest invandrartäta, mest bohemiska, rödgröna och alternativa stadsdelarna i Berlin. Prägeln fick den redan när Berlin var delat och X-berg var den mest avlägsna stadsdelen från övriga Västberlin. Men det är också här det gamla Berlin ofta brukar fångas på film. Ett typiskt ställe för Kreuzberg är Südblock som är så där queer som man förknippar med Berlin. Här serveras frukost, lunch, brunch, middag men stället är också en ölhall/ölträdgård och aktivitets- eller aktivisthus. Här får man uppleva dragshower, dansa disco, delta i quiz, titta på film, debattera aktuella frågor, med mera. Eller ett skönt stojigt ställe att bara relaxa på med en öl.

Admiralstraße 1-2, 10999 Berlin, Tyskland

www.suedblock.org

Italiensk anstipasto på Dal Contadino (hos bonden) värmer en frusen själ. Bild: Anci Holm

9. Dal Contadino Wine Bar

En ruggig kväll är det gott att göra ett besök i Italien och gona in sig på Dal Contadino. De välgjorda pastarätterna, ofta dagens specialitet, värmer ända in i hjärtat. Stället är litet och varmt och personalen talar italienska, tyska och engelska. Supergoda gröna oliver får man alltid och husets chark- och osttallrik är lagom stor att dela på för att det ska reta aptiten. På menyn finns många traditionella italienska rätter med en modern knorr och ett stort utbud av viner.

Gormannstraße 10, 10119, dalcontadinowinebar.de

Moniseur Voung är en vietnamesisk explosion i färger och smaker och oftast fullsatt. Bild: Anci Holm

10. Monsieur Vuong

I Berlin finns många asiatiska restauranger. På den vietnamesiska restaurangen Monsieur Vuong i Mitte är det alltid knökfullt och trångt men servicen är effektiv så oftast finns det plats någonstans. Rätterna är enligt originalrecept från Mekongdeltat, vackra att se på, fräscha och krispiga att äta. Grönsaker, kryddor och örter och de röda väggarna ger hela stället en explosion av färg. Menyn byts ut varannan dag så man kan gå dit ofta. Krispiga rullar inleder måltiden före ofta wokade rätter eller soppor med sting. Monsieur Vuong har också egna läskande drycker med till exempel lime och ingefära eller av olika frukter. Utbudet av te är också stort.

Alte Schönhauser Str. 46, monsieurvuong.de

Bild: Ksf Media

Huvudstad i Tyskland sedan 1990. Tidigare huvudstad i Kurfurstendömet Brandenburg, Kungadömet Preussen, Kejsardömet Tyskland, Weimarrepubliken, Nazityskland och Östtyskland.

3,52 miljoner invånare, med förorter cirka 4,4 miljoner.

Delades 1949 i två delar. Amerikanska, brittiska och franska sektorerna bildade Västberlin som knöts till Förbundsrepubliken Tyskland, trots att det låg isolerat inne i den Tyska demokratiska republiken. Efter folkupproret i Östtyskland började Berlinmuren att byggas 1961 och fram till november 1989 bevakades gränsen av östtyska gränssoldater.

Den kommunistiska regimen i Östtyskland föll 1989 efter kraftigt ökande opposition från folket och därefter revs muren och Tyskland blev ett land.

3xDDR

I och med Berlinmurens fall och Tysklands enande för snart 30 år sedan har det som var Östtyskland och Östberlin sopats bort. Några rester har dock nått kultstatus.

Ampelmann

Östberlins herr Gårman är omåttligt populär. Han specialdesignades 1961 av Karl Peglau och blev också en symbol för att lära barn trafikregler. 1990 plockades Ampelmännen ner och skulle ersättas med den stele mannen från väst. Det blev folkstorm, Ampelmann räddades och är i dag ett kultförklarat varumärke. En gigantisk merchandise har vuxit fram kring Ampelmann och produkter säljs i flera specialbutiker i Berlin. Inte bara turister handlar där, även berlinarna är tokiga i den lille mannen med sin hatt. Han har nu också fått en Ampelfrau.

Die Sandmännchen

Den som vuxit upp på 1960- och 70-talet minns med saknad att bli nattad av den östtyske toppluveförsedde Sandman, John Blund, som kom i sina farkoster och spred sin sömnsand i tv till den karakteristiska melodin. Han är också en älskad figur för dem som växte upp i Östtyskland. Där var de ett helt gäng sandfigurer även om John Blund är den mest populäre. Sandman/John Blund kan beskådas på bland annat DDR-museet i Berlin där också nya kopior kan köpas.

Rotkäppchen

Sekt-tillverkaren Rotkäppchen (på svenska Rödluvan) är ett av få östtyska företag som överlevt murens fall även om det såg illa ut i början efter att marknadsekonomin och D-marken infördes i hela Tyskland. Genom en handlingskraftig styrelse och nya idéer lyckades man vända trenden och Rotkäppchen-sekt är i dag Tysklands mest sålda, med långt över en miljon flaskor per år. Priset är också överkomligt, 4–5 euro i snabbköpet, och det mousserande vinet finns i olika varianter. Alla flaskor bär den röda kappan/luvan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning